avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procedura/cerere de eliminare amprente si fotografii ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procedura/cerere de eliminare amprente si fotografii prelevate de catre politie pentru un "suspect"

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti cum am putea proceda si formula o cerere pentru eliminarea amprentelor si fotografiilor tip 'infractor' prelevate de politie pentru o persoana care a fost acuzata fals si pentru care politia ne incredinteaza ca procurorul va decide neinceperea urmaririi penale. Trebuie sa asteptam mai intai decizia de neincepere a urmaririi penale? Exista posibilitatea acestei eliminari si baza carui articol de act normativ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:37, 10 Septembrie 2011
Am citit speta si in limba romana, era de ceva vreme pe un site, nu mai retin unde anume sa va pun linkul, insa si mie mi-a atras atentia si tind sa-i dau dreptate initiatoarei topicului si anume ca datele retinute de catre organele de cercetare penala trebuie distruse daca cineva s-a dovedit a fi nevinovat.

PS. Am gasit, nu e chiar completa speta , dar e destul de bine tradusa. Marper vs Regatul Unit.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
alexandrugroza, utilizator
Daca ii dati lui dreptate trebuie sa imi dati si mie.
Amprentarea constituie un drept al politiei pt ancheta.

Retinerea in timp a datelor este o alta problema.
Stiu de aceasta hotarare CEDO de la scurt timp de la pronuntare.

Sunt de analizat cateva aspecte care nu m-au interesat intrucat nimeni nu plateste avocat pentru o astfel de judecata....

Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Eu nu am spus in niciun loc ca nu trebuiau prelevate amprente, am intrebat cum pot fi eliminate ulterior, la cerere, din baza de date cu amprente (AFIS?) si baza de date cu fotografii (ale infractorilor, etc.) a politiei daca se decide NUP, persoana e declarata nevinovata, etc.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
dara76, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca ii dati lui dreptate trebuie sa imi dati si mie.
Amprentarea constituie un drept al politiei pt ancheta.

Retinerea in timp a datelor este o alta problema.
Stiu de aceasta hotarare CEDO de la scurt timp de la pronuntare.

Sunt de analizat cateva aspecte care nu m-au interesat intrucat nimeni nu plateste avocat pentru o astfel de judecata....

Da, aveti si dvs. dreptate in ceea ce priveste perioada de retinere a datelor dupa finalizarea anchetei.
Speta la care se face referire, intr-adevar se bazeaza numai pe aceste aspecte. Ar fi totusi interesant sa aflam daca exista o prevedere legala in Romania in ceea ce priveste retinerea in timp de date personale cand ancheta se finalizeaza cu NUP, SUP sau achitare.

Credeti ca ar fi aplicabil ceva din domeniul legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal si al operatorilor pentru astfel de date? Sau politia nu se incadreaza?

Alte discuții în legătură

Divort intre un cetatean roman si unul olandez mariastan mariastan Buna ziua, Sunt din Romania si sunt casatorita de aproape 3 ani cu un cetatean olandez. Din pacate, relatia noastra nu mai merge de ceva timp si am hotarat ... (vezi toată discuția)
Urgentarea judecarii de cedo numai datorita reputatiei petentului? sam bam sam bam Am gasit un articol pe net care vi-l supun atentiei: Curtea europeană a drepturilor omului a informat azi, 20.12.2011, prin comunicat de presă, că a ... (vezi toată discuția)
Auto din jersey(uk) help:) marris marris Buna seara, as vrea sa stiu si eu daca exista taxa vamala pt o masina adusa din Jersey(Regatul unit al Marii Britanii) ? Am cumparat masina zilele trecute dar ... (vezi toată discuția)