va rog sa-mi spuneti cum am putea proceda si formula o cerere pentru eliminarea amprentelor si fotografiilor tip 'infractor' prelevate de politie pentru o persoana care a fost acuzata fals si pentru care politia ne incredinteaza ca procurorul va decide neinceperea urmaririi penale. Trebuie sa asteptam mai intai decizia de neincepere a urmaririi penale? Exista posibilitatea acestei eliminari si baza carui articol de act normativ?
Multumesc.
Imi pare rau, nu inteleg de unde reiese ca este vorba numai despre perioada de pastrare, eu inteleg ca daca se pastreaza dupa stabilirea nevinovatiei, incalca un drept, insa oricum exact la persoane necondamnate ma refeream.
Si de unde reiese care este perioada de pastrare?
Daca gasiti acel paragraf va rog sa il citati ca sa il putem analiza in concret.
Eu am analizat destul de sumar si poate mi-a scapat.
In esenta, mie imi pare ca este vorba de o hotarare de achitare.De asemenea, pare se fie vorba in principal de drepturile minorului.
Situatia poate avea si alte nuantari intrucat poate sa fie achitat intr-un dosar dar sa fie suspect in alt dosar aflat in faza de urmarire penala.
Cat priveste problematica cu NUP-ul persoanele nu sunt amprentate chiar aiurea.Nu in toate cazurile in care este vorba de o plangere penala se procedeaza la amprentare.
Dupa parerea mea, hotararea CEDO trebuie raportata la cazul concret care se va afla in fata jurisdictiei nationale.
De asemenea, nu a doua zi dupa achitare trebuie neaparat facuta ,,stergerea" datelor.In mod sigur legea va prevedea un anumit termen.
Este insa adevarat ca statul are obligatia de a reglemeta legislativ aceasta problema.
Mai este de remarcat faptul ca nu s-au acordat nici daune de catre CEDO.
Da, numai ca trebuie facuta precizarea cu privire la durata in timp.
Statul are obligatia pozitiva de a reglementa legislativ aceasta problema conform hotararii CEDO.
De aceea spuneam ca daca cineva da in judecata statul instanta se va afla in dificultate intrucat va trebui sa faca o apreciere a hotararii CEDO in raport de apararile partilor.
Dupa parerea mea, in caz de judecata pe acest aspect organele de stat competente vor rezolva problema pana sa se pronunte instanta.
Adica cel care va deschide procesul nu va castiga in instanta,dar va obtine ceea ce vrea.In unele procese ale mele abordez o astfel de varianta...adica clientul nu vrea neaparat o hotarare dar...vrea sa se rezolve situatia...
Daca statul nu va rezolva problema risca sa plateasca daune...desi in cauza S. şi MARPER împotriva Regatului Unit (Hotărârea CEDO din 4 decembrie 2008) nu s-au acordat daune...
Referirea mea este insa generala
intrucat pot exista N situatii juridice posibile pe acest aspect.