Mai mult de jumatate dintre locuitori unui bloc au hotarat sa renunte la repartitoarele de caldura, in urma acestei solicitari la societatea care a montat repartitoarele s-a raspuns ca este nevoie de semnatura a jumatate+1 dintre locatari blocului in cauza. S-au obtinut mai mult de jumatate dintre semnaturile locatarilor deci am crede ca situatia este clara , insa Presedintele de asociatie nu vrea sa stampileze si sa semneze fisa de semnaturi prin care solicitam firmei ISTA demontarea repartitoarelor pe motivul ca este nevoie de semnatura tuturor locatarilor din bloc, fara nici o exceptie. Va rog indrumati-ma incotro pot sa ma indrept sa gasesc o solutie pentru demontarea acestor repartitoare si spuneti-mi daca presedintele asociatiei procedeaza corect in momentul de fata , sau doar urmareste sa isi pastreze mita pe care o primeste periodic.
Scuze daca va contrazic dar afirmatia cu "consumul in nestire" nu se aplica la repartitoare. Consumul la energie termica depinde doar de marimea caloriferelor si de cat pompeaza furnizorul. Lucrul acesta se vede clar din metodologia de calcul pentru situatia fara repartitoare, aferenta ordinului 233 al ANRSC. Deci, in absenta repartitoarelor nu poti consuma oricat, doar se face calculul mai corect.
Avnad repartitoare un apartament cu robinetele termostatice inchise are consum zero desi aceste robinete se deschid automat la 5 grade Celsius. Deci, daca afara sunt -20 grade un apartament incalzit normal la 20 grade are o temperatura mai mare decat cea exterioara cu 40 de grade. Cel cu robinetele inchise are 5 grade, deci o temperatura cu 25 de grade mai mare ca afara dar nu plateste nimic fiindca primeste caldura prin pereti de la cei din jur care platesc. E corect?
Consumul "in nestire" inseamna consumul maxim, cu robinetele deschise la maxim, chiar daca nu este nevoie, conditii in care unii ajung sa deschida ferestrele sa "arunce caldura afara", adica, cu o vorba populara "arunca banii pe geam" si din pacate nu-i arunca numai pe ai lor, ii arunca si pe ai tuturor vecinilor, intreaga factura la caldura fiind mai mare decat daca fiecare isi limiteaza consumul la cat are nevoie.
Numai cine nu vrea, nu va intelege....si am sa dau exemplul celor cu CT care stiu cat platesc gazul in fiecare luna si care nu-si permit sa consume in nestire daca nu au nevoie sau sunt "stramtorati" material la un moment dat.
Dar in cazul in care am avut repartitoare si firma care le-a montat ne-a lasat fara sa plateasca despagubiri cum procedam ca este un contract neonorat in termenul de 10 ani. Asociatia sub ca vezi doamne s-a desfiintat firma care citea vechile repartitoare le schimba cu alte repartitoare iar firmele mici care ar fi putut prelua serviciul de citire si calcul sunt date la o parte de marile firme TECHM de exemplu care are si el repartitoarele lui ca-i stau in cele vechi (doar n-o sa ramana in stoc cu ale lui) si vine cu "performantele repartitoare cu citire prin unde radio despre care nu sti nimic cat sunt de performante pentru ca nu esti prezent la citirea lor asa cum se intampla ce=u cele vechi esti trecut abuziv la pausal desi nimeni nu a constatat daca mai sunt functionale daca mai sunt pe pozitie si te baga la pausal asa peste noapte. Achizitia acestora s-a facut fara o discutie serioasa in adunarea generala fara licitatie cum spune legea si fara a se face un inventar al tevilor si eventualelor calorifere monatate in plus in balcon de exemplu sau de unele care au fost supradimensionate. Partile comune care inghit multa caldura si unde se pierde multa caldura intrucat imobilul nu este reabilitat sunt calculate in mod abuziv fiind micsorate cu valoarea tevilor ce traverseaza apartamentele iar cei care nu au vrut sa accepte abuzul au fost trecuti la pausal si platesc toate pierderile . Asta vi se pare normal? Nu este vorba tot de un contract? Am discutat cu firma veche si ne-a spus ca are conventie cu TECHEM-ul sa nu se bage peste ei dar TECHEM-ul s-a bagat asta stiti? Dati o solutie pentru acest abuz greu de dovedit si multe cheltuieli in instanta pentru ca nu vreau sa platesc aceste cote.
Interventie moderator
Daca vreti sa primiti niste raspunsuri la obiect ar fi bine sa va sistematizati ideile si sa nu le insirati otova. Nu se intelege mai nimic din ce ati scris aici.
Nu noi va rezolvam problema repartitoarelor. Inteleg ca asta vreti de la noi dupa cum ne somati sa va dam solutii.
Istoricul procentelor minime este urmatorul:
Ordinul ANRSC nr. 233/2004, anexa 3, art 6, lit. i, prevedea: Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate numai în cazul în care: 100% din proprietarii spatiilor cu destinatie de locuinta … au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioara de distributie.
Pentru a creste vânzările de repartitoare şi câştigul firmelor, prin art. II, pct. 5 din Ordinul 255/2006, lit. i a art. 6 din Ordinul 233/2004 se modifică: cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinta au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire
Întrucât repartitoarele s-au montat cu încălcarea condiţiilor de utilizare corectă, generînd erori, mulţi proprietari au renunţat la ele. ANRSC, pentru a ţine clientela firmelor captivă, a inventat şmecheria că nu mai e necesar nici un procent minim, desi Ordinul 233/2004 este in vigoare. In restul Europei este necesar 100% procent de proprietari pentru folosirea repartitoarelor.
Fiind stabilite prin \"norme tehnice\" acele modificări ale procentelor ar trebui să aibă la bază o raţiune stiinţifică, bazată pe studii şi cercetări, dar exista doar bunul plac al ANRSC.
Concomitent, Ordin 343/2010, art. 20, al (1) Determinarea cantităţilor de energie termică pentru încălzire în cazul distribuţiei pe orizontală prin intermediul contoarelor de energie termică montate la nivel de apartament se poate realiza numai dacăTOTI proprietarii apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie din condominiu au montate astfel de contoare.
(2) Se interzice repartizarea cantităţilor de energie termică în cazul în care numai o parte din proprietari au montate contoare de energie termică la nivel de apartament
Dacă în cazul distribuţiei pe orizontală prin intermediul contoarelor de energie termică (mijloace de măsurare) se interzice repartizarea cantităţilor de energie termică în cazul în care nu toţi proprietarii au montate contoare, cu atât mai puţin este admisibilă repartizarea cantităţilor de energie termică în cazul în care numai o parte din proprietari au montate repartitoare, care nu sunt mijloace de măsurare.
Plata incalzire
Maiana12
La blocul in care locuiesc, acum 2 ani s-au montat repartitoare de caldura. Dupa un an, asociatia de proprietari a renuntat la contractul cu firma care a ... (vezi toată discuția)