avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul Cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul Cod penal

Buna seara,
Revin in forum dupa a o perioada de timp cu cateva intrebari:
-Cand intra in vigoare noul Cod penal?
- In cazul unei condamnari ,pentru inselaciune si aderare grup infractional ,se poate obtine o pedeapsa cf noului cod, daca intra in vigoare?
In prezent se judeca la Curtea de Apel si nu avem o decizie definitiva si irevocabila.
Multumesc pentru raspunsuri.
Cristina N.
Cel mai recent răspuns: cristinna , utilizator 21:07, 5 Decembrie 2011
Se spunea ca ar intra in aceasta toamna in vigoare, insa nu exista astfel de indicii.
In ipoteza in care ar fi mai favorabila legea nou intrata in vigoare , la data pronuntarii hotararii se va avea in vedere acea lege.
Se va tine cont insa si ulterior condamnarii definitive de legea penala mai favorabila , in sensul ca pedeapsa pronuntata se va reduce conform noii legi.
vorbiti cu avocatii (cand spuneti grup inseamna ca sunteti mai multi) si incercati sa trageti cat mai mult de timp fiindca este una sa te judece completul dupa noul cod 1-5 ani, si mi-e greu de crezut ca va pot da maxim si este alta cand te judeca dupa codul in vigoare 3-15 pentru ca apoi sa beneficiati in momentul intrarii in vigoare a noului cod de scaderea pedepsei la maximul prevazut si anume 5 ani.De altfel, daca v-au incadrat si la asociere in vederea comiterii de infractiuni, ulterior intrarii in vigoare a noului cod penal, minimul pentru aceasta fapta poate ajunge la 1 an fata de 3 in momentul de fata iar maximul la 5 ani, avand in vedere limitele pentru inselaciune din noul cod.Asteptam noul cod care parerea mea e ca nu-l mai pot amana mai mult de ianuarie 2012.
Multumesc pentru raspunsuri.
In cauza este judecat fratele meu care a primit 16 ani pentru inselaciune si aderare la grup.
Aceasta este sentinta data de Tribunalul Galati.
Este in arest de 2 ani si 3luni, considerat in continuare pericol public.
Acum se judeca la Curtea de Apel Galati. Credeti, ca in cazul intrarii in vigoare a noului cod penal, poate obtine o condamnare cu suspendare?
Sau care ar fi cea mai sumbra rezolvare?
Multumesc,
am un prieten care a avut o experienta la curtea de apel din galati si sa stiti ca a fost una placuta, pentru inselaciune la tribunalul galati 10 ani,iar la curte l-a lasat la 5 ani. Dar nu va lasati pacalita de avocatii care merg pe ideea de a nu amana cauza fiindca se supara instanta, deoarece timpul pe care-l puteti castiga s-ar putea sa va fie de mare ajutor. Oricum daca intra codul nou, pedeapsa lui va scadea la maximul din noua incadrare adica 5 ani, din care poate executa 3 ani 4 luni, asta cu conditia sa faca dovada ca nu are venituri din care sa plateasca prejudiciul si sa aiba un comportament bun in penitenciar. La o asemenea pedeapsa nu cred ca poate sa presteze vreo munca in interiorul penitenciarului pentru a beneficia de zile castig. Multa bafta.
Multumesc,
Stiti cumva sau ati auzit macar ca noul cod ar intra la 15nov?
In aceasta situatie, fratele meu daca are 2ani si 3luni , asta insemnand 3ani si 3 luni ( asa se calculeaza la privare de libertate: 1an libertate=8luni arest?) in nov ar avea posibilitatea sa fi executat deja pedeapsa. Nu?
Se poate face dovada ca nu are venituri din care sa plateasca prejudiciul.
O seara buna,:hm:

Alte discuții în legătură

Noul cod penal juanpablosorin juanpablosorin a-s dori sa stiu,daca un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea de 15 ani,pt inselaciune,condamnare ramasa definitiva in anul 1999,dupa intrarea in ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati..... Madalina Pascu Madalina Pascu am un prieten care e comdamnat pentru complicitate la talharie....are o pedeapsa de 4 ani din care ii ramane de facut 2 ani si 8 luni.am inteles ca in noul cod ... (vezi toată discuția)
Incetarea arestarii preventive in februarie 2014 oltul oltul daca voi fi arestat preventiv pt inselaciune (fara prejudiciu,impacat cu pers vatamata) voi fi eliberat in febr 2014 cand intra noul cod penal? (conform caruia ... (vezi toată discuția)