avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revizuire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revizuire

Buna ziua,
As dori sa stiu cum ar arata o cerere depusa la instanta prin care solicit transferul de competenta in rezolvarea spetei catre instanta superioara Curte de Apel, avand in vedere faptul ca cererea de revizuire de intemeieaza pe art. 322 alin. 7 privind existenta de hotarari definitive potrivnice, date de instante de grade diferite (tribunal si judecatorie), in aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate? (precizez ca cererea a fost introdusa la ultima instanta in contextul in care redactarea hotararii s-a facut dupa termenul de 30 de zile de la data pronuntarii si pt. a nu intervenii tardivitatea cererii de revizuire).
O alta intrebare: contestatia in anulare este judecata de catre instanta a carei hotarare face obiectul contestatiei in anulare? (precizez speta: contestatia in anulare vizeaza o hotarare irevocabila data in recurs de catre Tribunal in cadrul unei contestatii la executare, hotarare prin care instanta nu s-a pronuntat pe un motiv din cererea de recurs, motiv care este impus si de catre Curtea de Apel prin motivarea hotararii curtii ramasa irevocabila, hotarare s-a investit cu formula executorie si in baza careia s-a declansat procedura de executare silita).
Va multumesc anticipat pt. raspunsurile dvs.

Cel mai recent răspuns: bcory , utilizator 22:11, 1 Septembrie 2008
Potrivit art.323 alin.1 C.proc.civ., cererea de revizuire se îndreaptă la instanţa care a dat hotărârea rămasă definitivă şi a cărei revizuire se cere. Ca o excepţie, legiuitorul prevede în alineatul 2 al art.323 C.proc.civ. că, în cazul motivului întemeiat pe existenţa unor hotărâri contradictorii, revizuirea se va îndrepta la instanţa mai mare în grad faţă de instanţa sau instanţele care au pronunţat hotărârile potrivnice. Dacă cele două instanţe care au dat hotărârile potrivnice fac parte din circumscripţii judecătoreşti deosebite, instanţa mai mare în grad la care urmează să se îndrepte cererea de revizuire va fi aceea a instanţei care a dat prima hotărâre .
In cazul in care cererea a fost depusa la una dintre instante, iar aceasta se declara necompetenta atunci cererea va fi judecata de catre cealalta instanta.

Fiind vorba de o cale de atac de retractare, cererea pentru exercitarea contestaţiei în anulare se introduce la instanţa a cărei hotărâre se atacă (art.319 alin.1 C.proc.civ.) .
Buna ziua,
Va multumesc pt. promtitudinea si rapiditatea raspunsului, insa va solicit respectuos un model de cerere de transfer de competenta (cum trebuie sa scriu in cererea adresata instantei Tribunal astfel incat cauza sa fie trimisa spre judecare la Curtea de Apel existand hotarari potrivnice date de instante de grade deosebite: judecatorie si tribunal(.
Multumec anticipat
Dle./dna bcory, ma indoiesc profund ca in situatia dvs. (asa cum o prezentati) e vorba de vreo revizuire.

V-ati judecat intr-un proces in prima instanta la judecatorie?
Apoi, hotararea judecatoriei a fost atacata cu apel (sau recurs) la tribunal?

Astea ziceti dvs. ca ar fi potrivnice? Hotararea tribunalului fata de a judecatoriei, pentru ca tribunalul a zis pe dos decat judecatoria?
Pai aici nu-i nici o nepotriveala. S-a produs o schimbare a hotararii judecatoriei in calea de atac. Aici hotararea judecatoriei ... nu mai e. A fost schimbata cu o alta. A ramas o singura hotarare. Ultima. A! Ca vi se pare ca n-a avut dreptate tribunalul si vi se parea ca era mai buna cea de la judecatorie sau viceversa va cred, dar asta e alta poveste care nu are de-a face cu revizuirea.

Pentru a avea hotaririle potrivnice posibil de atacat in revizuire trebuie ca ele sa fi fost date in dosare diferite si nicidecum in acelasi dosar care a parcurs grade de jurisdictie diferite.

Buna seara,
Precizez ca este vorba despre o speta complexa, stiu ca daca hotararea tribunalului este contradictorie cu cea a judecatoriei, in acelasi dosar nu constituie motiv de revizuire, dar in speta respectiva hotararile potrivnice date de instante de grade deosebite sunt in aceeasi pricina, intre aceleasi parti, ambelehotarari evocand fondul, si culmea date de exact aceleasi complete de judecata (ca si componenta).
As aprecia daca se poate modelul unei astfel de cereri de transfer de competenta catre instanta superioara de judecata, adica Curtea de Apel.
Va multumesc

Sa inteleg ca cererea de revizuire ati depus-o la Tribunal ?
Daca da, atunci puteti ridica in fata Tribunalului exceptia de necompetenta materiala. In acest caz, Tribunalul isi va declina competenta in favoarea Curtii de Apel.
Când instanţa sesizată se află în faţa încălcării normelor imperative de competenţă îşi va prevala necompetenţa. Ea trebuie să invoce necompetenţa nu numai pentru că necompetenţa de ordine publică i se opune şi ei, dar şi pentru că părţile, din neştiinţă sau omisiune, n-au invocat ele însele necompetenţa.

Alte discuții în legătură

Cerere revizuire mjion mjion Buna ziua, am inregistrat la ICCJ o cerere de revizuire, pentru o sentinta data de CABuc, contencios admfiscal. In ce consta sedinta de revizuire?In cerere am ... (vezi toată discuția)
Revizuirea hotararii Liliana Tanase Liliana Tanase Am castigat un proces la tribunal. La curtea de apel am pierdut. La ce instanta trebuie sa adresez cererea de revizuire a hotararii definitive si irevocabile ... (vezi toată discuția)
Foarte important. simpatyk simpatyk Intrebare :daca cer revizuirea hotararilor unde se depune cererea si cine judeca din nou si unde se judeca,ca daca se judeca de curtea de apel unde am pierdut ... (vezi toată discuția)