avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se poate elibera carte de munca fara cererea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se poate elibera carte de munca fara cererea angajatului?

Buna ziua,
Am si eu mai multe intrebari....Situatia sta in felul urmator: am lucrat 5 luni de zile la o firma,unde directorul este o fire foarte recalcitranta...am incheiat un contract individual care este intregistrat la ITM,dar pana in momentul plecarii mele nu mi s-a dat niciodata o fisa a postului,si nici carte de munca nu mi s- a facut.Acum ceva timp am plecat de acolo,lasand o cerere de incetare a contractului de munca,pe care am si inregistrat-o,dar pe care nu am rezolutia...Am fost sunata si amenintata ca mi se va desface contractul cu concediere,dupa care am fost din nou sunata sa mi se spuna ca am carte de munca pe care scrie acest lucru.Dar aceasta carte de munca este facuta dupa plecarea mea.Am uitat sa mentionez ca nu am mai stat cele 15 zile de preaviz,din cauza jignirilor din partea directorului.Angajatorul poate face carte de munca angajatului,daca acesta nu o cere?Aceasta e intrebarea care ma framanta.
Acum am sa ma angajez la stat si nu stiu ce sa zic despre cartea mea de munca,pentru nu stiu sigur daca s-a intocmit iar la firma la care am lucrat nu ma pot duce pentru ca am fost amenintata ca mi se vor taia picioarele daca mai calc pe acolo.Ce ma sfatuiti sa fac?
Daca scrie pe carte de munca faptul ca am fost concediata,cat de grav e?Ma va afecta toata viata?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 20:52, 5 Septembrie 2008
elladomi a scris:

Pentru a afla daca aveti carnet de munca :
la ITM aflat in judetul respectiv
Iar ca sa ridicati carnetul de munca tot de la ITM
Si cu contra angajatorului faceti o cerere catre ITM pentru a se inscrie perioada lucrata in cartea de munca si pentru inchiderea cartii de munca.
In cazul in care pe demisie aveti numar de inregistrare si data depunerii la angajator adica ar trebui sa aveti o copie ca sa puteti proba ceea ce spuneti

bafta

Fara ofensa , eu nu am inteles prea bine ce ati scris, in special " si cu contra angajatorului ".........

@ teotweety
Dupa cele afirmate inteleg ca ati fost convocata pentru cercetarea disciplinara, convocare pe care ati ignorat-o, lucru gresit care va costa
asa suna art. cu pricina:
Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Daca nu vi s-a comunicat decizia este un lucru bun ca tot legea spune ca :
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Adica si angajatorul trebuie sa faca dovada ca v-a comunicat decizia in termen de 5 zile .
Un lucru este clar ca prin nerespectarea preavizului angajatorul avea dreptul sa va desfaca diciplinar CIM, daca nu a facut corect acest lucru va poate ajuta la anularea ei in instanta dupa contestatie. Lucru anevoios si de durata.
Va legati inutil de faptul ca vi s-a intocmit carnetul de munca dupa plecarea dvs. din societate, e drept ca fara el nu ati mai fi informat noul angajator de locul de munca anterior.............., intocmirea lui este legala chiar daca nu in 30 zile de la angajare, acest termen nu mai este asa drastic Directia Muncii nu poate onora cererile de carnete in termen, asa ca angajatorii se vad nevoiti sa "incalcele " legea.
Decizia de incetare a contractului de munca trebuie inregistrata la ITM in termen de 5 zile de la intocmire.
Adica si angajatorul trebuie sa faca dovada ca v-a comunicat decizia in termen de 5 zile

unde scrie ?
Mergeti la ITM si luati legatura cu Inspectorul care se ocupa de firma la care ati lucrat si aflati care este situatia dvs conform actelor prezentate de societate la ei.
Nu va poate desface disciplinar contractul de munca atata timp cat nu se respecta procedura de cercetare disciplinara prealabila.
Se pare ca despre abuzuri nimeni nu mai aude! Persoana in cauza, daca se simte lezata intr-un drept al sau poate sa cheme in instanta acea persoana fizica sau juridica, pentru a obtine acel drept, daca pe cale amiabiala nu s-a putut.
1. Nu cred ca sunteti singurul care ati auzit de abuzuri ;)
2. In instanta ce sa conteste daca nu a primit decizia de incetare a c.i.m. ?
adelaida_07 a scris:

elladomi a scris:

Pentru a afla daca aveti carnet de munca :
la ITM aflat in judetul respectiv
Iar ca sa ridicati carnetul de munca tot de la ITM
Si cu contra angajatorului faceti o cerere catre ITM pentru a se inscrie perioada lucrata in cartea de munca si pentru inchiderea cartii de munca.
In cazul in care pe demisie aveti numar de inregistrare si data depunerii la angajator adica ar trebui sa aveti o copie ca sa puteti proba ceea ce spuneti

bafta

Fara ofensa , eu nu am inteles prea bine ce ati scris, in special " si cu contra angajatorului ".........
SI CONTRA ANGAJATORULUI
unii oameni mai si muncesc in timp ce scriu pe forum si mai au si clienti deci fara ofensa desigur.................................
este uman sa mai si gresim , iar cei ce cred ca ei nu gresesc nici nu vor mai putea acumula stiinta.

Alte discuții în legătură

Contestatie data deciziei de cocediere amya1808 amya1808 Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in ... (vezi toată discuția)
Anulare concediere adriana.chiritescu adriana.chiritescu Crede-ti ca instanta v-a anula o decizie de concediere daca situatia se prezinta astfel: - nota de constatare pe 14.07.2008 semnata de directorul ... (vezi toată discuția)
Demisie=decizie de concediere???????/ dorin.brezoi dorin.brezoi Buna ziua , va rog sa ma ajutati daca puteti cu o informatie,mi-am dat demisia pe data de 08.10 am primit o convocare ptr o ancheta interna in aceiasi zi , ... (vezi toată discuția)