avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se poate elibera carte de munca fara cererea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se poate elibera carte de munca fara cererea angajatului?

Buna ziua,
Am si eu mai multe intrebari....Situatia sta in felul urmator: am lucrat 5 luni de zile la o firma,unde directorul este o fire foarte recalcitranta...am incheiat un contract individual care este intregistrat la ITM,dar pana in momentul plecarii mele nu mi s-a dat niciodata o fisa a postului,si nici carte de munca nu mi s- a facut.Acum ceva timp am plecat de acolo,lasand o cerere de incetare a contractului de munca,pe care am si inregistrat-o,dar pe care nu am rezolutia...Am fost sunata si amenintata ca mi se va desface contractul cu concediere,dupa care am fost din nou sunata sa mi se spuna ca am carte de munca pe care scrie acest lucru.Dar aceasta carte de munca este facuta dupa plecarea mea.Am uitat sa mentionez ca nu am mai stat cele 15 zile de preaviz,din cauza jignirilor din partea directorului.Angajatorul poate face carte de munca angajatului,daca acesta nu o cere?Aceasta e intrebarea care ma framanta.
Acum am sa ma angajez la stat si nu stiu ce sa zic despre cartea mea de munca,pentru nu stiu sigur daca s-a intocmit iar la firma la care am lucrat nu ma pot duce pentru ca am fost amenintata ca mi se vor taia picioarele daca mai calc pe acolo.Ce ma sfatuiti sa fac?
Daca scrie pe carte de munca faptul ca am fost concediata,cat de grav e?Ma va afecta toata viata?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 20:52, 5 Septembrie 2008
nikol.ilea a scris:

Decizia de incetare a contractului de munca trebuie inregistrata la ITM in termen de 5 zile de la intocmire.
Adica si angajatorul trebuie sa faca dovada ca v-a comunicat decizia in termen de 5 zile

unde scrie ?

Nu pot sa cred ca ati intrebat asta.
Citasem deja art. cu pricina, dar il mai citez o data :
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Decizia de desfacere disciplinara a CIM este o decizie de sanctionare si acest lucru se deduce din art.264 lit. f
Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 %;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 %;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) in cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.


@elladomi
nu neaparat greseala de la "cu" pala la "in" nu o inteleg ci faptul ca o sfatuiti sa ceara completarea carnetului de munca la ITM cand d-na. tocmai asta nu doreste, sau mai exact asta sustine angajatorul ca a facut deja.

Ce se pricep unii la "copy" si "paste" !!!
Daca ati fost la ITM si ati constat ca aveti carnet de munca, el ar trebui sa fie inchis.
Nu conteaza daca este vorba de art. 61.a) daca explicati viitorului angajator ce ati patit cu patronul......... asta e ........nu putem sa suportam orice lipsa de respect, suntem liberi sa lucram unde dorim.
Daca nu aveti intocmit carnet de munca, atunci sollicitati adeverinta de vechime, de ce sa pierdeti 5 luni ?
Pentru fostul angajator e tardiv sa va mai faca carnet de munca dupa demisie.
Daca carnetul nu era la ITM la data expirarii preavizului, atunci sa nu-l primiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie data deciziei de cocediere amya1808 amya1808 Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in ... (vezi toată discuția)
Anulare concediere adriana.chiritescu adriana.chiritescu Crede-ti ca instanta v-a anula o decizie de concediere daca situatia se prezinta astfel: - nota de constatare pe 14.07.2008 semnata de directorul ... (vezi toată discuția)
Demisie=decizie de concediere???????/ dorin.brezoi dorin.brezoi Buna ziua , va rog sa ma ajutati daca puteti cu o informatie,mi-am dat demisia pe data de 08.10 am primit o convocare ptr o ancheta interna in aceiasi zi , ... (vezi toată discuția)