Buna ziua! As dori sa stiu ce fel de drept real este creat asupra unui imobil pentru care exista un contract de inchiriere.... drept in favoarea chiriasului... sa fie oare vorba de un drept de uzufruct? Dreptul de uzufruct confera beneficiarului posesia si folosinta bunului ca si in cazul unei inchirieri si este inscris in Cartea a III-a a Cartii funciare.
Posesia nu este identica cu folosinta exercitata de catre chirias. Acesta din urma este " detentor precar" in sensul ca foloseste imobilul pe temeiul unui contract cu proprietarul imobilului. Posesorul insa exercita acte de folosinta asupra imobilului cu credinta ca el este adevaratul proprietar, pe temeiul unui act juridic ale carui vicii nu le cunoaste.
Pai daca ar fi asa cum se mai justifica incheierea unui contract de uzufruct in care uzufructarul obtine si posesia si folosinta bunului?? Unde sunt viciile ascunse aici astfel incat sa se justifice posesia "ca un adevarat proprietar" in cazul acesta? :D
Uzufructuarul detine bunul in temeiul unui contract prin care proprietarul ii cedeaza conform cluzelor conventiei o parte din[prerogativele sale, respectiv, dreptul de folosinta _ jus utendi_ si dreptul de a culege fructele civile ale acestuia_jus fruendi_pe terem limitat, fie in consideratiunea unei contraprestatii fie ca o liberalitate.Materia viciilor ascunse este extranee obiectului discutiei de fata.
Deci va spun din surse sigure ca dintr-un contract de uzufruct se dobandeste atat posesia cat si folosinta bunului.... Iar in ceea ce priveste contractul de locatiune sau chirie, acestea nici macar nu ofera beneficiaurului un drept real ci mai degraba un drept de creanta.. Azi am citit si mi-am dat seama.. Oricum mersi pentru straduinta...=D>
Uzufruct viager
marcelini
Uzufructul poate instraina(vinde sau dona) o proprietate pe care a facut-o impreuna cu familia?Daca da,in ce conditii?Ce acte sunt necesare pentru a preveni ... (vezi toată discuția)