avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... admisibilitate actiune pentru daune morale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

admisibilitate actiune pentru daune morale

Am urmatoarea speta: actiune civila promovata la instanta penala - ucidere din culpa - daune materiale si daune morale, fond si recurs. Partile civile nu sunt multumite de cuantumul daunelor morale. Gasesc vreun temei in baza caruia sa introducem actiune pentru aceste daune in fata instantei civile???
Cel mai recent răspuns: anylad , utilizator 19:56, 13 Septembrie 2011
Pentru daune morale intotdeauna temeiul in drept este art.998 C.civ.
nu. au optiunea sa faca apel sau recurd daca sunt nemultumite de cuantumul daunelor.
actiunea civila a fost deja judecata de instanta penala, in temeiul art 998-999 C. civ. (fond si recurs). voiam sa stiu daca ne mai putem indrepta cu actiune si in fata instantei civile. stiu si ca exista autoritate de lucru judecat, dar, mai exista totusi vreo posibilitate?
dacă procesul s-a terminat, și nu mai aveți altă cale de atac, atunci nu mai aveți posibilitatea de a promova o altă acțiune pe cale civilă, ptr că deja instanțele s-au pronunțat și aveți o hotărâre definitivă și irevocabilă. acțiunea civilă separată se promovează doar dacă instanța nu s-a pronunațat și pe acțiunea civilă odată cu judecata penală. totuși, dacă găsiți ceva din acțiunea civilă ce a scăpat instanței, vă puteți folosi de asta și puteți promova o altă acțiune care să completeze cumva soluția dată acțiunii civile din dosarul penal. apelați la ajutorul unui avocat.
sunt avocat... stagiar :"> cunoasteti, din practica, sa fi fost admisa o astfel de actiune (de completare)? si nu stiu nici cum as putea sa o intemeiez. m-am gandit sa incerc sa dau o interpretare in favoarea noastra articolului 20 alin 3 C.p.p...

Alte discuții în legătură

Sentinta civila-plata drepturilor salariale campionul2001 campionul2001 \\\'\\\'Prin cererea ....cheama in judecata pe parata ...solicitand obligarea acesteia la plata drepturilor banesti cuvenite pentru zilele lucrate si plata ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata dana_ludmila dana_ludmila Obiectul dosarului - drepturi banesti (litigiu de munca). La instanta de fond am pierdut. Am castigat in recurs si am solicitat si cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)
Accident auto la instanta de fond, victima unui accident auto a obtinut despagubiri morale,plata cheltuielilor de judecata,iar inculpatul a fost condamnat si la 6 luni de ... (vezi toată discuția)