avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sentinta civila-Plata drepturilor salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sentinta civila-Plata drepturilor salariale

''Prin cererea ....cheama in judecata pe parata ...solicitand obligarea acesteia la plata drepturilor banesti cuvenite pentru zilele lucrate si plata daunelor morale si materiale in cuantum de...lei,cu cheltuieli de judecata
In motivare,reclamantul arata ca a lucrat la societatea parata timp de .....la ......Parata nu a inteles sa ii plateasca salariul convenit,spunand ca are de achitat numai suma de ....,pe care i-ar fii depus la banca in cont.Desi a semnat un contract de munca,nu i-a fost inmanat un exemplar.
Parata,legal citata,depune intampinare prin care solicita respingerea actiunii motivat de faptul ca a restitit reclamantului suma de ...cu OP nr..../2007,astfel incat cererea a ramas fara obiect.
Prin precizarea depusa la data de ...,reclamantul arata ca solicita plata sumei de ...reprezentand daune morale si a sumei de ...reprezentand daune materiale,cf.art.161,alin.4 a Codului muncii.
..........
Cat priveste plata daunelor morale,reclamantul nu a facut vreo dovada a prejudiciului moral suferit din cauza neplatii acestei sume.... prejudiciul,legatura de cauzalitate si culpa paratei.Or,nu putem retinepe baza probelor dosarului existenta unui prejudiciu moral cert atat ca existenta cat si ca intindere,motiv pentru care vom respinge cererea ca neintemeiata.
Pentru aceste considerente se va admite in parte cererea.''
Aceasta este o parte dintr-o sentinta a Tribunalului.....
Va rog sa-mi spuneti daca fac recurs la sentinta de mai sus pentru a cerei bonurile de masa care trebuiau sa mi se dea pe fiecare zi de munca, pot sa ma folosesc de art.155 din Codul muncii si de interogatoriul paratei si de asemenea cerand obligarea angajatorului la plata de daune interese pentru repararea prejudiciului care mi-a fost produs,folosind-ma de analizele medicale din perioada respectiva si alte dovezi medicale,pot avea castig de cauza in aceasta speta.
Va multumesc pentru timpul Dumneavoastra!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 11 Aprilie 2009
"... se va admite in parte" cu privire la care capete de cerere?

1. In recurs, care este cale extraordinara de atac, nu puteti adauga capete noi de cerere actiunii care a facut obiectul judecatii la fond. Prin motivele de recurs criticati hotararea primei instante. Deci nu puteti cere bonurile de masa.

2. Singurele probe care pot fi propuse si administrate in recurs sunt inscrisurile, deci nu si interogatoriul.

3. Cu acte medicale se probeaza daunele morale, nu daunele interese pe care le-ati solicitat la fond. Si acum revin la ceea ce spuneam la inceput: daunele morale au fost respinse; daca daunele materiale (=daune-interese compensatorii) au fost admise, nu justificati interesul solicitarii lor din nou.

Va sugerez sa cititi art. 299- art. 316 Cod procedura civila, dispozitii care reglementeaza recursul, sau sa angajati un avocat ca sa va redacteze motivele de recurs.

Totusi, in materie de litigii de munca, exista o derogare la judecarea recursului:
Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca
Art. 80
Termenul de recurs este de 10 zile de la data comunicarii hotararii pronuntate de instanta de fond.
Art. 81
(1) In caz de admitere a recursului, instanta va judeca in fond cauza.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in urmatoarele situatii:
a) solutionarea cauzei de instanta de fond s-a facut cu incalcarea prevederilor legale referitoare la competenta;
b) judecata in fond a avut loc in lipsa partii care nu a fost legal citata.
Si parca era si un RIL admis pe tema asta...
Succes

Nu am afirmat faptul ca recursul nu ar fi o cale extraordinara de atac, ci doar ca, instanta de recurs, daca il admite, cu exceptiile mai sus mentionate ( la care se adauga si cea din Decizia XXI/2006) va judeca in fond cauza, fara sa o trimita spre rejudecare. Altceva nu am spus.
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2009
pakos, utilizator
pakos a scris:

Totusi, in materie de litigii de munca, exista o derogare la judecarea recursului:
Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca
Art. 80
Termenul de recurs este de 10 zile de la data comunicarii hotararii pronuntate de instanta de fond.
Art. 81
(1) In caz de admitere a recursului, instanta va judeca in fond cauza.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in urmatoarele situatii:
a) solutionarea cauzei de instanta de fond s-a facut cu incalcarea prevederilor legale referitoare la competenta;
b) judecata in fond a avut loc in lipsa partii care nu a fost legal citata.
Si parca era si un RIL admis pe tema asta...
Succes


Articolul citat de dvs. precum si prevederile art. 304, ind. 1 Cod procedura civila nu conduc la ideea ca recursul nu este o cale de atac extraordinara, de reformare si nedevolutiva.

Ce inseamna, in fond, faptul ca "instanta va judeca in fond cauza" sau ca "instanta poate sa examineze cauza sub toate aspectele"?
Evident, inseamna ca instanta de recurs va examina cauza cu care a fost investita instanta de fond.
In niciun caz nu poate insemna ca, in recurs, reclamantul isi poate modifica actiunea cu care a investit instanta de fond, instanta care a pronuntat o hotarare in functie de capetele cererii de chemare in judecata.

Mai bine il intrebati pe user ce a hotarat instanta de fond; in functie de dispozitivul hotararii judecatoresti raspunsul putea fi clar si concret.

Si daca tot ati pomenit de vestita Decizie a Sectiilor Unite ale ICCJ, de ce n-ati dat user-ului numarul si data acesteia precum si M.O. in care a fost publicata? In prealabil ar fi fost foarte bine daca raportati dispozitiile art. 147 din Constitutie la situatia de fapt si, in primul rand, la data pronuntarii hotararii judecatoresti, data pe care, nu ma indoiesc, o cunoasteti deja.
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Instanta de fond a hotarat:''Admite in parte cererea formulata de reclamantul....cu domiciliul....contradictoriu cu paratul ....cu sediul....
Obliga parata la plata depturilor salariale integrale cuvenite reclamantului pentru perioada lucrata,in cuantum de ....
Respinge restul cererilor ca nefondate.
Cu rescurs in 10 zile de la comunicare.
pronuntata in sedinta publica azi .....Februarie 2009.
PRESEDINTE JUDECATOR ASISTENT JUDICIAR ASISTENT JUDICIAR GREFIER''

Am cerut bonurile de masa in fatza instantei verbal,dar vad ca nu s-a admis.....si nici nu s-a consemnat,asta e uimirea mea,pentru ca am avut cererea aceasta si....de fapt dupa cum vad a gresit si numele firmei la care am lucrat a mai fost adaugata o litera in numele firmei,cred ca special au facut acest lucru...
Multumesc pentru toate raspunsurile prezente si viitoare!
P.S.Mai am pana la recurs cateva zile,saptamana viitoare o sa depun recursul.
Instanta nu a facut nimic special, pur si simplu au invatat toti judecatorii sa faca "copy-paste".

Am inteles acum, vi s-a admis capatul de cerere principal si vi s-au respins capetele de cerere accesorii, respectiv acordarea daunele morale si materiale. Solicitarea bonurilor de masa trebuia facuta in scris intrucat aceasta constituie o completare/precizare a actiunii. S-ar putea sa aveti surpriza, in recurs, sa constatati fie ca instanta s-a pronuntat prin incheiere si a respins cererea dvs. ca tardiv formulata, fie ca a uitat sa se pronunte. Acesta va fi un motiv de recurs: ati cerut bonurile de masa dar, asa cum rezulta din considerentele sentintei, instanta de fond nu s-a pronuntat asupra acestui capat de cerere. Dvs. asta sustineti!

Presupun ca ati solicitat daunele morale si daunele materiale in temeiul art. 269 Codul muncii. Trebuia sa faceti dovada ca fostul angajator a savarsit o fapta ilicita (instanta si scrie in hotarare ca "reclamantul nu a facut vreo dovada"), conform dispozitiilor art. 998-999 Cod civil, articole cu care incepe reglementarea raspunderii civile delictuale in Codul civil.

In recurs puteti sa cereti ambele prejudicii, criticand hotararea judecatoreasca pronuntata de catre instanta de fond. Precizez ca sunt rezervata in privinta daunelor morale, ele se acorda rar de catre instante.
Repet sugestia mea: angajati un avocat care sa va redacteze motivele de recurs!
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Detinuti politici. Andi- Andi- Buna ziua ! Am o intrebare legata de detinutii politici si anume ce grad de rudenie trebuie sa existe intre mine si un detinut politic din familia mea si de ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca / drepturi banesti Adrian_gda Adrian_gda Buna seara tuturor membrilor si cititorilor prezentului forum. situatia cu care ma confrunt este urmatoarea, sotia mea a incheiat un contract de munca in prima ... (vezi toată discuția)
Divort hotarare definitiva ? aura dana aura dana Sotia a castigat procesul de divort cu daune morale, la judecatorie din culpa exclusiva a sotului, dovedit cu martori. Sotul a facut recurs, iar la tribunal ... (vezi toată discuția)