avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM-durata muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM-durata muncii

Buna ziua.
Suntem o firma de canalizari, si conform CCMUN la nivelul ramurei constructii programul zilnic normal de lucru este negociat la 10 ore/zi, cu conditia ca media orelor pe saptamana sa nu depaseasca 48 ore, calculat pe o perioada de referinta de un an. Cand se inregistrau CIM la ITM, doamnele de acolo nu le inregistrau daca in ele aparea un program zilnic de lucru mai mare de 8 h/zi.
Intrebarea mea este: am voie sau nu am voie sa trec in CIM un program de 10h/zi, atata timp cat CCMUN la nivelul ramurei constructii ne permite acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Andrei Gica , utilizator 08:52, 14 Septembrie 2011
Eu nu m-as lega de Codul muncii, atata timp cat avem un CCM la nivel de ramura valabil ... s-a citat mai sus art.114 C.mun. , haideti sa vedem prevederiel alin.3 si 4 ale acestuia privind derogarea prin ccm.

p.s.
am avut o situatie de acest gen , iar ITM-ul in campania lor de control nu au comentat nimic ...
Tocmai aceasta este problema noastra, facem reguli dar nu le respectam.
Clauzele CCM trebuie incheiate cu respectarea legislatiei in vigoare altfel sunt nule. Ele nu au fost verificate la inregistrarea CCM dar asta nu inseamna ca sunt acceptate.
Derogarea de care vorbim se refera si la o perioada de referinta inclusiv 12 luni, perioada in care nu se iau in calcul perioada CO si suspendare CIM, in care durata unei saptamani poate fi de 48 de ore inclusiv ore suplimentare. A se vedea art.114.
Codul muncii este clar:
Art. 112
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Exact acelasi lucru il face si CCM la nivel de ramura constructii .. perioada de referinta este de 12 luni .... Programul normal de lucru saptamanal nu poate depasi 48 ore ca medie anuala...
Si daca lucreaza in permanenta 10 ore/zi (obligatoriu daca este inscris in CIM) nu depaseste media anuala de 48 ore pe saptamana? Orice calcul as face rezulta peste 50 de ore pe saptamana fara ore suplimentare, avand in vedere ca perioada de referinta va fi zilele lucratoare din an din care se scade nr. de zile CO si eventual nr. de zile lucratoare in care CIM a fost suspendat (deci mai micaq decat nr. de zile lucratoare ale anului).
Eu nu as face calculul asa ...mai ales ca in constructii exista o perioada in care nu prea sunt lucrari ...

Alte discuții în legătură

Program de lucru in ture de 24h radlili radlili Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca, legal, se pot efectua ture de serviciu de 24h/48h, in conditiile in care postul de lucru este izolat (in varful unui ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru Andrei Gica Andrei Gica In CCMUN la nivelul ramurii constructii pe anii 2008-2009 au fost stabilte urmatoarele conditii in ceea ce priveste programul de lucru: \"Art. 53 (1) ... (vezi toată discuția)
Program de lucru hotel restaurant sim_ivasciuc sim_ivasciuc Am o mare problema cu pontajul personalului din locatie si as aprecia foarte mult sugestiile dvs. Momentan dispunem de: - 3 ospatri - 4 bucatari - 3 ... (vezi toată discuția)