avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 146 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA firma de transport intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

firma de transport intracomunitar

Buna seara

Am infiintat o societate cu obiect de activitate transport intracomunitar de marfuri. Transportul se fa realiza din Italia catre alte tari din UE si NonUE.(fara transport pe teritoriul Romaniei)
Va rog sa-mi spuneti daca se poate
1. Trebuie sa ma inscriu in registrul operatorilor intracomunitari?
2. Daca da, care este procedura de inregistrare?
3. Mai am nevoie si de alte autorizari?
Mentionez ca societatea e neplatitoare de TVA

Va multumesc anticipat
Cu stima
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 15:53, 17 Septembrie 2011
Trebuie sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari (Asta presupune inclusiv sa va inregistrati in scopuri de TVA).

Din punctul de vedere al relatiilor cu fiscul nu va trebuie alte autorizatii. Legat de autoritatile din transport, nu sunt in masura sa va raspund.
Va multumesc pentru raspuns
As mai avea totusi o intrebare: dupa inregistrarea in scopuri de TVA, cum voi face factura, cu tva sau fara, avand in vedere ca marfa pleaca din Italia catre tari UE(exclus Romania), dar factura se face din Romania.
Va multumesc

Cu stima
Daca nu sunteti platitor de TVA nu faceti factura cu Tva.
Factura se face fara TVA. Aveti drept de deducere a TVA pentru cumpararile din Romania.
d-le manea, nu stiu daca dvs. ati interpretat corect cele spuse de @askim3get.
eu as spune mai degraba faptul ca firma dansului este obligata sa se inscrie in ROi si sa se inregistreze in scopuri de tva intracomunitar (nu in scopuri normale de tva) doar pentru transporturile efectuate in beneficiul unor clienti din UE.
chiar si aici este de discutat, pentru ca daca beneficiarul transportului este client din UE, iar marfa pleaca catre o tara nonUE, asa cum s-a precizat, avem de-a face cu un transport legat de un export de bunuri si fiind o operatiune scutita de tva nu necesita inregistrarea in scopuri tva intracomunitar si inscrierea in ROI.
asadar, sa nu confundam inscrierea in scopuri normale de tva (platitor de tva in romania, art 153 cf), cu inscrierea in scopuri de tva intracomunitar (art. 153^1 cf)
dreptul de deducere a taxei achitate/datorate pentru achizitiile din romania se exercita doar in cazul persoanelor inregistrate in scopuri normale de tva si nu stiu daca aici este cazul
(se poate realiza acest lucru prin inregistrare prin optiune si depunerea unui dosar la fisc, iar printre altele va avea loc o vizita a garzii financiare in acest sens)
speta pare simpla la prima vedere, dar consider ca trebuie analizat fiecare transport in parte.
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
xerxes, utilizator

Alte discuții în legătură

Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari roxana_c_09 roxana_c_09 Buna ziua, Sunt traducator PFA neplatitor de TVA si pentru a colabora cu diverse birouri din UE mi s-a cerut un nr de TVA. Din cate am inteles, pentru a ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar maryllou1957 maryllou1957 Sunt Munteanu Marcela Doina ll si as vrea sa intreb daca pentru II care nu au venit pana in prezent platesc TVA pentru produsele cumparate din exterior . Am ... (vezi toată discuția)
Tva si roi crinarug crinarug 1. Societatii X din Romania (cod CAEN 5229) i se factureaza transport maritim de catre o societate din Danemarca, pe factura mentionandu-se cota \"O\" TVA , ... (vezi toată discuția)