avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces de paternitate intentat de mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces de paternitate intentat de mama

In ce termen de la nasterea copilului , o mama poate solicita recunoasterea paternitatii de catre tatal biologic :-/ Ma refer la tatal care nu vrea sa recunoasca paternitatea.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
ContSters218056, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:22, 14 Septembrie 2011
Actiunea de stabilirea paternitatii se poate introduce in termen de un an de la nasterea copilului de regula. Potrivil Legii 288/2007, actiunea apartinand copilului nu se mai prescrie in timpul vietii acestuia.

Pentru admiterea actiunii trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul.

Dovada paternitatii se face prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii.

Un rol deosebit il reprezinta expertiza medico-judiciara, care, desi ca proba pozitiva, are caracter relativ, ca proba negativa, are caracter absolut – dand in acest fel un raspuns categoric, in sensul ca cel adus in fata justitiei nu este tatal copilului.

Multumesc frumos pentru raspuns.
Este foarte probabil sa se ajunga la testul ADN daca tatal nu recunoaste in instanta.
Ar fi bine sa aveti in vedere inca de la inceputul procesului aspectul de fapt daca tatal recunoaste sau nu paternitatea intrucat este destul de scump testul ADN.
Insa, cheltuielile de judecata le va suporta el in cazul in care se va dovedi ca este tatal minorului.
Ar mai fi recomandabil ca actiunea sa va fie redactata de avocat chiar daca apoi veti putea merge singura fara avocat in instanta.
Sesizarea instantei se face printr-o cerere scrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Test adn mario22 mario22 Cu privire la un test ADN ma poate ajuta cineva? Dintr-o fosta relatie a rezultat un copil,pana aici e minunat!Doar ca pe parcursul relatiei a aparut un al ... (vezi toată discuția)
Dovedirea paternitatii ginutzajoco ginutzajoco buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face? ContSters177044 ContSters177044 Situatia este delicata.Este vorba despre o viitoare mama singura , care va naste curand.Cei doi nu sunt casatoriti , ba mai mult , tatal biologic al copilului ... (vezi toată discuția)