avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal?

Buna seara!Va rog,mult sa ma lamuriti cu o problema! Lucrez la o firma privata iar noul director general de o saptamina a desfiintat locurile special amenajate pentru fumatori impunandu-le angajatilor ce au acest viciu sa nu mai fumeze in nici un alt loc din interiorul inteprinderii.Este legal?Ce se poate face in aceasta privinta?
Cel mai recent răspuns: Angheluta , utilizator 22:56, 14 Septembrie 2011
Da ! Fumatul conduce la reducerea timpului de munca, scadeproductivitatea muncii, determina cheltuieli suplimentare de intretinere, reduce pericolul de incendii, etc..... Un manager poate lua aceasta masura, mai ales ca si in institutii publice de mult se aplica aceasta practica...
Nu se poate face nimic....este decizia respectivului angajator si trebuie respectata...oriunde in alta parte puteti fuma...
Aidoma , atunci cand mergeti in vizita la cineva acasa iar acele persoane sunt nefumatoare, dv. in mod politicos (cel care presupun ca fumeaza) trebuie sa va abtineti de la acest viciu pe perioada sederii acolo...
Cu parere de rau pentru fumatori... :(
Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun
Art. 3
(1) Se interzice fumatul in spatiile publice inchise.
(11) Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de stat si private.
(2) Fumatul este permis in spatii special amenajate pentru fumat, cu respectarea urmatoarelor conditii obligatorii:
a) sa fie construite astfel incat sa deserveasca fumatul si sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise;
b) sa fie ventilate, dotate cu scrumiere si extinctoare si sa fie amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor;
c) sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare prin care sa se indice: «Spatiu pentru fumatori», «Loc pentru fumat», «Camera de fumat», «Incapere in care este permis fumatul», astfel incat orice persoana sa poata fi avizata de faptul ca numai in acel spatiu se poate fuma.
(21) Persoanele responsabile din institutiile mentionate conform art. 2 lit. m) si n) vor elabora si vor pune in aplicare regulamente interne prin care sa delimiteze spatiile in incinta carora este permis fumatul de cele in care este interzis fumatul, prin marcarea ultimelor cu indicatoare prin care sa se indice: «Fumatul interzis» sau folosirea semnului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.

Art.2
m) spatii publice inchise se intelege toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca sau alte spatii prevazute de lege, cu exceptia spatiilor delimitate si special amenajate pentru fumat din incinta acestora.
n) spatii inchise de la locul de munca se intelege toate spatiile din imobilele constructii, precum halele industriale, spatiile de depozitare, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile si/sau camerele utilizate de doua sau mai multe persoane;


In opinia mea, legea este de partea angajatorului, care stabileste daca este permis fumatul sau nu in institutia/unitatea pe care o conduce. Eu va doresc sa fumati cat mai putin sau poate chiar reusiti sa le lasati si sa aveti parte de sanatate.
Cu respect, Sorin Farcas
Bine dar cum ramane cu drepturile omului? Un maneger chiar poate face ce vrea in firma? In contractul pe care l-am semnat la angajare nu se specifica asta si in plus nici nu cred ca a fost ceruta semnatura din partea sindicatului .Nu se tine cont nici de normele impuse de pompieri prin care angajatorul se obliga sa asigure locuri special amenejate pentru fumatori?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fumatul in spatiul public..ce inseamna asta?:) Kirano Kirano Va salut pe toti cu respect. Vreau sa stiu si eu ce reprezinta defapt aceasta lege http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_prevenirii_tutunului.php ... (vezi toată discuția)
Local cu spatiu pentru fumatori. se poate? cum? Sonnelion Sonnelion Buna ziua. As dori sa aflu daca legislatia mai permite deschiderea localurilor in care se poate fuma si in ce conditii. Acum ceva timp am fost pe la mall-ul ... (vezi toată discuția)
Fumatul pasiv la serviciu cody. cody. Buna seara, Am o intrebare : ce pot face in cazul in care camera de fumat de la serviciu este la cativa metri de mine, iar usa se deschide foarte des(suntem ... (vezi toată discuția)