avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... va rog un sfat despre contractul de munca pe perioda ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

va rog un sfat despre contractul de munca pe perioda determinata!!!

Buna ziua,
Lucrez in resurse umane si am citi zilele acetea un articol in care se spunea ca daca un salariat are incheiat un contract pe durata determinata pentru a-l putea trece la un contract pe durata nedeterminata trebuie neaparat sa-l incetez pe cel cu durata determinata la expirarea acestuia si sa-i inchei alt contract pe durata nedeterminata. Motivul era ca in clauzele care pot fi modificate prin act aditional din Codul Muncii nu se afla si tipul contractului ( adica din determinat in nedeterminat). Mentionez ca ani la rand dupa 2003 am depus acte aditionale de modificare a duratei contractului individual de munca din determinata in nedeterminata la ITM care a operat in carnetele de munca ale salariatilor. Acum de ce nu se mai aplica acest lucru? Va rog sa-mi spuneti care ar fi variante corecta si legala. Va multumescfrumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:37, 17 Septembrie 2011
Juridc este prin act aditional.:-/..pentru mai multa siguranta intrebati la ITM
art 84 din Cm (1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
da. dar asta nu inseaman ca prin act aditional nu poti sa transformi in per nedeterminata...
1. Sa citim cu atentie ce spune Codul muncii:

Art. 17
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.

(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente: ...

2. Asadar:
- Codul muncii nu distinge (in art.17(3)) daca este vorba de CIM pe perioada determinata sau pe perioada nedeterminata, spune numai contract individual de munca.
- Tot in Codul muncii (in art.17(3)) se spune ca persoana va fi informata "cu privire la cel putin urmatoarele elemente...". Deci eu pot sa mai adaug un element: "durata contractului".

3. In concluzie:
- Un CIM pe perioada determinata se poate modifica in CIM pe perioada nedeterminata printr-un act aditional la CIM.
- Este legala si varianta cu incetarea CIM pe perioada determinata si incheierea unui CIM pe perioada nedeterminata.

4. - Din experienta va spun ca articolele scrise in diferite reviste, mai mult sau mai putin de specialitate, nu trebuie luate ca "litera de lege" ci numai ca informatie si atat.
- majoritatea celor care scriu aceste articole nu sunt practicieni, sunt teoreticieni, unii chiar cadre universitare, care scriu cum isi inchipuie ei ca ar fi bine.
- sa ne aducem aminte ca atunci cand am terminat facultatea ni s-a spus ca "abia acum incepe adevarata invatare a meseriei".
- adica, "teoria, ca teoria, dar practica ne omoara".
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu inteleg ce treaba are art.17 cu modificare c.i.m. ... art.41 alin.3 C.mun. prevede ca modificarea c.i.m. se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Prin urmare , exista posibilitatea de a prelungi durata c.i.m. incheiat pe determinata ...

p.s.
chiar pe aceasta sectiune acum ceva vreme s-a sustinut contrariu, dar se pare ca intre timp acele persoane si-au schimbat parerea ...:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare perioada in contractul individual de munca Volentir Mircea Volentir Mircea Asociatia de proprietari a incheiat in urma cu 2 ani un contr. individ. de munca pe perioada nedeterminata cu o persoana pt postul de administrator. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Modificare cim Aryyanna Aryyanna Buna ziua, Cum procedez daca am un CIM determinat pana la data de 15.11.2016 (care este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui CIM este suspendat) ... (vezi toată discuția)
Modificare cim Nichiforeac marcel Nichiforeac marcel Am un cim pe perioada determinata care expira la 15-03-2017. salariatul inlocuit a decedat in timpul concursului. Cim a fost deja prelungit cu un an pe ... (vezi toată discuția)