Va rog, am nevoie de o mana de ajutor.
Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a mentiona altceva. In conditiile acestea, care vor fi cotele de mostenire ale succesorilor?
Speta 2: Dar daca defunctul are o sotie, 2 fii, dintre care pe unul dintre ei il dezmosteneste ? Care vor fi cotele lor de mostenire?
Va multumesc frumos.
Rezerva succesorala cand defunctul lasa un copil este de 1/2 , cand lasa doi copii 2/3 cand lasa mai multi de doi copii 3/4.
Deci prima speta Sotia 1/4 parintii 1/4 deci 1/8 fiecare din parinti , rezerva 1/2 fiu dezmostenit.
Speta 2 rezerav celui dezmostenit este de 1/3 cota celuilat este de 1/3 rezerva + 3/4 din 1/3 cotitatea disponibila adica 1/3 + 3/12 = 7/12. Sotia are 1/4 din 1/3 cotitatea disponibila adica 1/12.
Ma tem ca eu am o alta parere. Raspunsul de mai sus nu a tinut cont de un principiu clar si anume: atat cota de mostenire , dar si rezerva succesorala a sotului de calculeaza intai, cu prioritate si se extrage din masa succesorala, si abia apoi, ce ramane, se considera intreg si se imparte intre cei care vin la mostenire, fie ei rezervatari, ori nu.
Pentru ca sotul vine in concurs cu toate clasele de mosteniutori, nu exclude si nu este exclus de nici o clasa.
astfel, pentru speta 1:
"defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a mentiona altceva. In conditiile acestea, care vor fi cotele de mostenire ale succesorilor? "
Sotia vine la mostenire in concurs cu fiul rezervatar si, datorita exheredarii, cu ascendentii privilegiati; in acest caz, cota sotului se calculeaza prin raportare la clasa 1 a descendentilor, chiar daca e reprezentata de rezervatari; deci, va avea 1/4.
Fiul exheredat va avea o rezerva de 1/2 din 1-1/8, adica 1/2 x 7/8 = 7/16. (rezerva fiului se calculeaza la masa succesorala minus rezerva mamei, chiar daca aceasta are cota intreaga; rezerva mamei este 1/2 din cota ei legala obisnuita, adica 1/2 x 1/4 = 1/8; daca s-ar deduce cota intreaga, fiul ar fi pagubit prea mult)
ascendentii privilegiati vor avea restul: adica 1 - 4/16 (sotia) - 7/16 = 5/16.
speta 2:
Dar daca defunctul are o sotie, 2 fii, dintre care pe unul dintre ei il dezmosteneste ? Care vor fi cotele lor de mostenire?
In acest caz, sotia in concurs cu clasa 1 a descendentilor are 1/4 (6/24)
Fiul exheredat are 2/3 din 1 - 1/8 = 2/3 x 7/8 = 14/24 : 2 = 7/24
Fiul care mosteneste va avea 1- 6/24 - 7/24 = 11/24
Succesiune
adevar2014
Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)
Mostenire
marinamark
buna ziua,
am un caz a carui rezolvare nu prea stiu care e ( legal vorbind):
sotul meu are un imobil dobandit cu titlul de mostentor, daca se intampla ceva ... (vezi toată discuția)