avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - obligatii de plata catre stat
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - obligatii de plata catre stat

PFA - expert contabil a incheiat un contract de prestari servicii cu o societate.
Care sunt obligatiile de plata catre stat? PFA are si calitate de pensionar.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 17:47, 5 Octombrie 2011
Se platesc trimestrial impozit 16% si contributie sanatate 5,5% din venitul net (venituri-cheltuieli) si lunar contributie de asigurari sociale pt pensii 31,3%. Asigurarea pt pensie este obligatorie daca se realizeaza venituri mai mari de 8088 lei/an, venitul minim de asigurare este 708 lei (35% din salariul mediu brut) suma minima a contributiei fiind 222 lei/luna.
Legea nr. 263/2010 la art. 11 (4) nu prevede exceptarea de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare pentru pensie in cazul dvs.
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
George David, Contabil
Medicii pot fi angajati si in baza unor conventii civile? Sau trebuie sa se inregistreze ca PFI dat fiind faptul ca desfasoara o profesie liberala.
Medicii pot fi angajati in baza unei conventii civile. Dar, problema de legalitate se pune pentru angajator, care nu poate angaja in acest fel decat pentru activitati care nu reperezinta activitate de baza.

Si care sunt contributiile care se platesc si cine le plateste in cazul conventiilor civile?

De altfel Legea 95 2006 permite institutiilor sanit ca in situaţia în care acestea nu au angajat personal propriu sau personalul angajat este insuficient, pentru acordarea asistenţei medicale corespunzătoare structurii organizatorice aprobate în condiţiile legii, sa încheie contracte de prestări servicii pentru asigurarea acestora.

Se plateste CAS individual 10,5% si contributie somaj 0,5% de catre angajator pt care depune si declaratiile lunare. CASS 5,5% se plateste de catre fiecare persoana angajata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa smartcars smartcars buna ziua, o firma mi-a oferit un job cu o conditie : sa ma plateasca ca PFA. ce taxe trebuie sa achit eu ca si PFA ? banuiesc ca exista un 16%, dar mai ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit dependent de angajator? quasarul quasarul Sant PFA de anul trecut cu norma de venit.As dori sa aflu ce se intampla cu angajatorul meu(cel cu care am un contract)daca activitatea mea ca PFA se ... (vezi toată discuția)