avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... CE CALITATE ARE PERSOANA DIN \"SPATELE\" UNUI PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

CE CALITATE ARE PERSOANA DIN "SPATELE" UNUI PFA

Sunt PFA si, in procesul intocmirii unei declaratii necesara la DGFP m-am confruntat cu o formulare. Intreb: Eu, persoana particulara Nume, Prenume, CNP ce sunt in raport cu "institutia" PFA Nume, prenume, cod fiscal? Adica, daca intr-un SRL, o situatie este intocmita de administrator, director, contabil, e.t.c., in cazul meu cum formulez calitatea mea in raport cu PFA-ul?
Eu am zis "reprezentant legal" si a venit o "tanti" fara chef de treaba de la ghiseu si mi-a zis ca sunt "intreprinzator". M-a trimis acasa sa-mi refac declaratia. Daca aveti si o baza legala, sau o norma, un dictionar de termeni in domeniu, v-as fi profund recunoscator. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 10:45, 25 Septembrie 2011
PFA-ul este tot una cu PF-ul, nu se pot separa asa cum se poate face intr-un SRL unde exista delimitata clar persoana juridica de peroana(persoanele) fizice care o adrministreaza.

In acest sens verificati ordonanta de urgenta nr 44/2008, ordonanta care reglementeaza regimul juridic si functionarea PFA-ului.

O dezbatere interesanta despre acest subiect gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Buna ziua,

@georgeenciu
O dezbatere interesanta despre acest subiect gasiti aici: www.avocatnet.ro/con ...


extras
conform OUG 44/ 2008, art. 2, lit. j, j) "patrimoniul de afectatiune reprezinta totalitatea bunurilor, drepturilor si obligatiilor persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, afectate scopului exercitarii unei activitati economice, constituite ca o fractiune distincta a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, separata de gajul general al creditorilor personali ai acestora".


Dupa umila mea intelegere a textului de lege consider ca sunt titular. In cazuri specifice am mentionat persoana mea (fizica) ca titular al PFA-ului.

Exista alte pareri? Poate am gresit si as dori sa inteleg.
Cu multumiri,
L.C.
Totusi autoritatile statului iau in calcul personalitatea "juridica" a PFA-ului, lucru cu care, evident, nu sunt de acord. Daca PFA-ul este tot una cu PF-ul, asa cum spuneti dumneavoastra, de ce la inmatricularea unui autoturism achizitionat in leasing, pe acest PFA, la sfarsitul contractului de leasing, mi-au respins dosarul pe motiv ca asigurarea obligatorie (RCA), incheiata la acel moment, a fost incadrata la persoane fizice? Politistul de la ghiseu a motivat respingerea dosarului prin faptul ca am cod fiscal, deci sunt persoana juridica, trebuie polita RCA pentru persoane juridice (adica mai scumpa)!!!.
Cand ma gandesc la o persoana fizica (persoana particulara) definit prin "CNP", ma gandesc la un om in carne si oase. Cand ma gandesc, in schimb, la un PFA, cu cod fiscal, vad o notiune abstracta (o hartie), care interactioneaza cu oamenii si institutiile printr-un reprezentant legal, tot un om in carne si oase, definit prin "CNP". Cum se numeste el: reprezentant legal, intreprinzator, titular? Adica, ce scriu pe hartie cand o semnez?.
Mi se pare pertinent punctul de vedere al Doamnei Laura Ciobeica.
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
dan1111, utilizator
Intr-adevar interpretarea data de dvs. este pertinenta. Cu toate acestea de fiecare data cand am fost nevoit sa depun declaratii sau sa compeltez formulare in spatiul de la campul "in calitate de" fie am lasat liber fie am scris "PFA" si n-a avut nimeni nimic de obiectat.

E o interpretare personala insa ma gandesc ca o PF care este PFA ar trebui sa difere de o alta PF decat prin acea litera care i s-a atasat titulaturii: A-ul, adica "autorizata", adica eu o Persoana Fizica sunt Autorizat sa intreprind activitati comerciale in conditii legale, pot emite facturi etc. dar raman PF in continuare

Pana in 2007, data aderarii, PFA-urile aveau CUI-ul egal cu CNP-ul, ceea ce facea mai simplu de inteles pentru toata lumea ce este acest PFA. Probabil ca acest CUI provoaca nelamuriri pentru unii legate de PFA.
calitate de titular al PFA, Inteprindere individuala sau Inteprindere familiala

Alte discuții în legătură

Cont bancar pfa anamariamorogan anamariamorogan Buna, De curand am devenit PFA. Va rog sa imi spuneti daca prin lege sunt obligata sa am un cont bancar pe persoana fizica sau juridica. Ma gandesc ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala - pentru credit sunt verificat ca p.f sau ca pfa? gigi1980 gigi1980 Buna ziua, am o intrebare: daca ma duc la banca sa fac un credit, sau un leasing eu ca inteprindere individuala, ei verifica cnp-ul meu ca persoana fizica sau ... (vezi toată discuția)
Card bancar pe pfa folosit la cumparaturi personale PrestatieTabulara PrestatieTabulara Buna ziua, un PFA, la norma de venit, poate folosi cardul bancar pe contul de PFA pentru cumparaturi? e nevoie de ceva document justificativ sau se pot face ... (vezi toată discuția)