avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj daca sunt PFA?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj daca sunt PFA?

Buna ziua

ies din concediu de crestere al copilului si nu am loc de munca dar vreau sa ma fac PFA unde o sa castig in jur de 200 lei/luna.
Intrebarea mea este pot beneficia de somaj ?Sa stiu daca ma fac PFA sau raman pe somaj unde as castiga aprox 1000lei
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 28 Septembrie 2011
Cred ca mesajul initial a fost interpretat gresit ... nu scrie nicaieri ca doreste cumularea indemnziatiei de somaj cu veniturile din PFA , in al doilea rand asa cum am mai spus anterior sunt foarte multe neclaritati in mesajul initial .. pana la lamurirea lui , restul sunt doar presupuneri referitoare la situatia persoanei respective.
ca sa fie mai clar

eu ies din perioada de crestere a copilului si vreau sa stiu daca am dreptul la somaj
In acelasi timp eu vreau sa incept o colaborare cu o firma care plata este pe baza de comision care nu este stabil si sunt obligata sa imi fac PFA.
Posibil sa iau un comision de 200 lei pe luna.
Pot fi somer daca sunt si PFA unde posibil voi castiga foarte putin?As vrea sa sti daca se poate asa,altfel as prefera somajul pe care voi lua mult mai multi bani,nu vreau sa prejudiciez statul,tocmai din acest motiv intreb,sa nu fac ceva ce mi-ar crea probleme.
1. La terminarea CCC faceti cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

2. Angajatorul este obligat sa va primeasca pe acelasi post prevazut in CIM.

3. Daca postul a fost desfiintat sau se va desfiinta atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

4. De la acest punct se aplica ce am spus eu intr-un mesaj anterior:

- Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...
- Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

5. Asadar puteti cumula indemnizatia de somaj cu venitul din PFA daca acest venit nu depaseste 500 lei lunar.

cristina001 a scris:

ca sa fie mai clar

eu ies din perioada de crestere a copilului si vreau sa stiu daca am dreptul la somaj
In acelasi timp eu vreau sa incept o colaborare cu o firma care plata este pe baza de comision care nu este stabil si sunt obligata sa imi fac PFA.
Posibil sa iau un comision de 200 lei pe luna.
Pot fi somer daca sunt si PFA unde posibil voi castiga foarte putin?As vrea sa sti daca se poate asa,altfel as prefera somajul pe care voi lua mult mai multi bani,nu vreau sa prejudiciez statul,tocmai din acest motiv intreb,sa nu fac ceva ce mi-ar crea probleme.

Aveti dreptul la somaj numai daca :
- c.i.m. va inceta din motive neimputabile dvs
- aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele ultimele 24 de luni premergatoare datei înregistrarii cererii.

Pentru prima conditie , ar trebui ca angajatorul sa decida incetarea raportului de munca cu unul dintre articolele prevazute de Codul Muncii si care va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (cel mai uzitat articol este art.65 - desfiintarea postului)... demisia sau incetarea cu acordul partlor nu va da posibilitatea sa bemeficiati de somaj.
firma la care am lucrat este in aliment,nu mai exista cu alte cuvinte,sa inchis

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj i.i. Lumena Lumena buna ziua, Am o intreprinde individuala si veniturile mele sunt la limita, as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj deoarece am inteles ca PFA ... (vezi toată discuția)
Urgent - ajutorul de somaj caef caef Buna ziua. Lucrez la o companie de stat unde urmeaza sa se faca disponibilizari. In cazul in care as fi trecuta pe lista, si in conditiile in care detin un PFA ... (vezi toată discuția)
Sunt somer si vreau sa imi infiintez pfa emma199go emma199go Sunt somer. Vreau sa-mi infiintez PFA . Este adevarat ca : 1. Timp de 3 luni dupa infiintarea pfa-lui voi beneficia in continuare de somaj? 2. dupa aceste 3 ... (vezi toată discuția)