am si eu o intrebare: ce se poate intampla unui martor care a depus marturie mincinoasa in fata organelor de cercetare, motiv pt care a fost chemat in instanta, nu s a prezentat si acum cred ca are mandat de aducere? poate sa si schimbe pozitia-sa nu se mai prezinte ca martor sau sa si schimbe declaratia? pers are 18 ani, inainte de a depune marturie avea 17 ani, se poate sa raspunda penal pt marturie mincinoasa, fals in declaratie?
multumesc mult
problema e urmatoare :
martorul in declaratia de la politie a zis k barbatul se afla in portbagaj intins(acesta fiind adevarul) , apoi la tribunal a zis k barbatul se afla cu fundul pe portbagaj (acesta fiind minciuna)...........
am citit art 260 si scrie k daca pers isi retrage declaratia mincinoasa nu i se va aplica pedeapsa.........
pana la urma cum sta treaba? va multumesc pentru raspuns...
Da, dar daca si-o retrage inainte de de arestarea inculpatului sau inainte de a se pronunta o hotarare, atunci nu se pedepseste. Daca insa aceste consecinte s-au produs, pedeapsa urmeaza a fi redusa doar.
Vorbim de marturie mincinoasa. Cum se poate dovedi "marturia mincinoasa"?? Oricine poate sa vina ca martor intr-un anume dosar, dar sa minta cu inversunare si cu o credibilitate iesita din comun, si pe baza acestor marturii mincinoase cel acuzat poarte avea de suferit. O marturie mincinoasa cum se poate dovedi? Reamintesc, oricine poate sa declare ce vrea in ziua de azi iar procurorii sa creada,nu?