avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contract prenuptial sau act notarial?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contract prenuptial sau act notarial?

Buna ziua, as dori sa va intreb ce fel de act imi recomandati sa fac inainte de casatorie, act care sa aibe validitate in cazul unui proces de divort. Sa va explic situatia mea:
Eu si logodnicul meu am decis sa cumparam un apartament in aceasta perioada (toamna anului 2008), pentru ca acum ne puteam incadra sa luam un credit, in urma noului Regulament BNR n-am mai fi avut nici o sansa.. Pentru avansul necesar achizitionarii apartamentului am contribuit amandoi cu sume aproximativ egale. Insa creditul a fost contractat de catre el, pentru ca numai el se incadra dpdv al veniturilor necesare. Noi vom face nunta in luna iunie 2009, dar verbal noi am ajuns la intelegerea conform careia in cazul in care in viitor va surveni un divort, deci un partaj,valoarea obtinuta din vanzarea apartamentului sa se divida la 2. Am vrea sa incheiem si un act in care sa fie precizata aceasta intelegere, act care sa nu afecteze insa acortarea creditului, si nici sa nu fie intabulat si astfel sa fie observat printr-un extras de carte funciara.
Se poate face un act notarial in care noi sa includem clauza: in cazul divortului sotul neproprietar va primi o suma in bani echivalentul a jumatate din ceea ce reprezinta valoarea de piata la momentul divortului a unui apartament in zona X (valoare de piata stabilita printr-un raport de evaluare) dar nu mai putin de 45.000 Euro (de exemplu).
Va multumesc si astept de urgenta un raspuns. Va rog sa ma scuzati daca am facut anumite erori de exprimare din punct de vedere juridic, dar eu nu activez in domeniul juridic.
Cel mai recent răspuns: Valentin Geapana , Avocat 10:39, 7 Septembrie 2008
La incheierea contractului de vanzare-cumparare puteti fi trecuti amandoi in calitate de coproprietari cu cate o cota de 50% fiecare.
Codul familiei din Romania, existent din 1954, nu a fost modificat pentru a permite viitorilor soti sa semneze un contract prenuptial. Astfel, articolul 30 prevede ca, bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrara este nula. Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita. Iar articoul 36 stabileste ce se va intampla cu bunurile comune in situatie divortului.
Astfel la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti, potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca. Pentru motive temeinice, bunurile comune, in intregime sau numai o parte dintre ele, se pot imparti prin hotarare judecatoreasca si in timpul casatoriei. Bunurile astfel impartite devin bunuri proprii. Bunurile neimpartite, precum si cele ce se vor dobandi ulterior, sunt bunuri comune.
Cumpararti imobilul impreuna, 50 - 50%. In eventualitatea unui divort se va tine cont, daca nu va intelegeti, si de contributia fiecarui sot la achitarea creditului ( ma refer la cuantumul salariilor); in principiu, la divort bunurile se impart la 2. Cum spunea si colegul meu, orice contract prenuptial este nul de drept in legislatia romaneasca actuala.
o sa spun si eu, inca o data, ca un contract prenuptial nu are valabilitate la noi....asa ca lasa ce ai vazut la ion ion tiriac si maria marinescu :)
ideea este ca fiind dobandit inainte de incheierea casatoriei, apartamentul nu este un bun comun.
este bine, totusi, sa mergeti la notar sa va parafati o intelegere, dar ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca in cazul unui partaj, acest act nu are o valoare juridica de sine statatoare, putand constitui o proba ce va trebui sa se coroboreze cu altele, ca de exemplu probe de genul celor amintitite de dra/dna avocat de mai sus.
concluzionand, trebuie sa va protejati profilactic si sa strangieti orice act pe care apar numele si semnatura dvs
Intelegeti-va cu banca si contractati creditul impreuna.
Sau, dupa ce viitorul sot incheie contractul, tot cu acordul bancii, cumparati de la el jumatate, cu acceptarea desigur a garantiei existente pe imobil - ipoteca.
Vedeti daca se poate vreuna din aceste variante si uitati de contractul prenuptial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prenuptial romania cristina_pusty cristina_pusty Buna ziua! Va rog mult sa ma lamuriti asupra unei probleme: Viitorul meu sot si-a exprimat dorinta de a incheia un contract prenuptial, din motiv ca el ... (vezi toată discuția)
Bunuri inainte de casatorie? elaemma elaemma buna ziua va deranjez si eu cu o intrebare. Eeu detin un apartament cumparat inaintea casatorie dar am muncit impreuna pentru restaurarea lui , as dori sa ... (vezi toată discuția)
Eventual partaj camiha camiha O prietena urmeaza sa se casatoreasca. Are un apartament cumparat acum 3 ani prin credit bancar pe o perioada destul de lunga. In cazul unui partaj, sotul ar ... (vezi toată discuția)