avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... drepturi banesti persoana handicap grav si pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

drepturi banesti persoana handicap grav si pensie de urmas

Buna ziua,
cunosc o familie care se afla in urmatoarea situatie:
-tatal a decedat luna trecuta
-mama este pensionata de boala
-fetita lor este o persoana cu handicap grav si primeste drepturi banesti de 290 lei/lunar pentru persoane cu handicap grav.Handicapul este din nastere.
-fetita este ingrijita cu ajutorul asistentului personal care este o persoana angajata de primarie si care primeste un salariu de 490 lei.Acest venit este al asistentului personal nu al familiei.
In acest moment familia(mama si fiica) au veniturile formate doar din pensia mamei care este mica si drepturile banesti de 290lei a fetitei.
Fetita desi are peste 20 de ani poate beneficia pe langa indemnizatia de persoana cu handicap grav si de pensie de urmas dupa tata ?
daca da ce demersuri trebuie facute pentru obtinerea acestei pensii ?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:53, 24 Septembrie 2011
Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, actualizata, preveder:
Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 71. - (1) Pensia de urmas se calculeaza, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta si era in plata cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau ar fi avut dreptul, in conditiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie;
c) pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul in conditiile legii sustinatorul decedat, daca aceasta este mai avantajoasa decat pensia pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.
(3) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c) cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea procentelor prevazute la alin. (2), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, asupra cuantumului pensiei de serviciu.
(4) Partea din pensia de urmas stabilita in conditiile alin. (3), care depaseste nivelul pensiei de urmas calculate din pensia pentru limita de varsta cuvenita titularului din sistemul public, se suporta din bugetul de stat.
Recomand sa adresati Casei de Pensii pentru a primi raspunsul cel mai competent la problema fratelui.


Va multumesc mult
CiprianPaun:
De la 01.01.2011 se aplica Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care abroga, de la aceeasi data, Legea 19/2000.

tatiana1:
1. Din Legea 263/2010:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.

2. Adresati-va Casei de Pensii de care apartinea decedatul cu domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pt o persoana cu handicap miki1968 miki1968 Fratele meu este o persoana cu handicap, beneficiaza de ajutorul de handicap si vrem sa stim daca are dreptul de a primi pensia de urmas (tatal nostru a murit ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas danavali danavali Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti in legatura cu o persoana cu handicap,pentru care are certificat de la 17 ani si a continut studiile liceale pana ... (vezi toată discuția)
Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)