avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... eliberare arest preventv
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

eliberare arest preventv

Buna ziua!
Ar avea sanse un inculpat arestat preventiv sa fie judecat in libertate daca este recidivist sau nici nu se pune problema sa fie eliberat? Care ar fi cele mai argumentate motive pt care nu i-ar da drumul din arest preventiv?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:34, 29 Februarie 2012
Putine date si n-avem de unde sa stim ce se poate intampla. Pentru ce a mai fost condamnat? Ce infractiune a savarsit?

Ca sa va dau un exemplu. Un inculpat condamnat pentru furt (3 ani de inchisoare) dupa eliberare intra intr-un magazin si fura o periuta de dinti.
Normal ca acum este ilogic sa stea in arest preventiv.
Poate fi eliberat din arestul preventiv daca motivele care au condus la arestarea preventiva nu mai subzista.Procurorul va constata acest lucru siil va comunica instantei .
Masura arestului preventiv poate fi inlocuita cu o alta masura preventiva, de pilda, obligatia de a nu parasi localitatea sau tara.
Faptul ca invinuitul/inculpatul este arestat preventiv nu este consecinta starii de recidiva in care se gaseste, de vreme ce si nerecidivistii pot fi arestati preventiv .Masura este luata atunci cand organele de urmarire penala au indicii ca lasarea lui in libertate ar putea, de pilda, sa constituie un pericol public sau, ca acesta se va sustrage de la urmarire sau judecata, ca va influenta martorii, etc.



Este greu de spus.
De principiu, fiind recidivist sansele sunt minime.
Poate sa fie pus in stare de libertate la un moment dat, dar depinde de foarte multe lucruri...
Fratele meu e recidivist, a fost arestat preventiv doua luni, iar acum e cercetat in libertate avand interdictie de a nu parasi localitatea....deci se poate!!!
De putut poate sa iasa din arest si un inculpat pentru o infractiune de omor pe vicii de procedura...
Deci...orice se poate...

Problema este ca, in caz de stare de recidiva este destul de iminent riscul ca daca inculpatul este pus in stare de libertate sa savarseasca noi infractiuni...si instanta poate bloca o motivare a avocatului pe acest aspect, in afara de alte temeiuri legale pentru arestarea preventiva.
Aici este marea problema si instanta analizeaza de la caz la caz...riscul ca inculpatul sa comita noi infractiuni...

Dvs. l-ati pune liber daca ati fi judecator pe unul care regreta faptul ca este arestat, dar nu ca a comis infractiunea?
Nu ma refer la ce spune inculpatul cu ocazia ultimului cuvant...adica ca regreta...ci la ceea ce rezulta din cazier si din modalitatea concreta in care a fost savarsita fapta...

Facand abstractie ca ar fi vorba de fratele dvs.

Alte discuții în legătură

Arestat pt ca a stropit cu bere teodoraoana teodoraoana am revenit cu alte detali despre acest caz, prietenul meu a fost arestat preventiv pt 29 de zile pt ca a stropit cu bere, dar defapt el este nevinovat. el se ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa recidivist Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua ! Am si eu o intrebare: Daca o persoana este recidivista si a fost arestat la aproximativ 2 ani de la eliberarea conditionata , in cazul care decizia ... (vezi toată discuția)
Furt calificat stancel stancel am mai intrebat in forum dar nu am primit raspunsuri clare.Prietenul meu este inchis pentru furt calificat si a primit 29 de zile arest preventiv.Avocatul a ... (vezi toată discuția)