Nici eu nu stiu de ce mai fac avocatura stimate coleg u.b.i.k., poate ca incerc sa schimb ceva. Sfatul meu era pentru un viitor absolvent de drept care se intreba daca se castiga in avocatura si daca da in ce ramura. Eu doar i-am expus majoritatea situatiilor cu care se va confrunta, el si numai el urmand sa aleaga . Asta daca se afla invreuna din situatiile expuse . La mine personal baza castigurilor nu e avocatura desi sunt destul de bine vazut cel putin pe plan local, e pur si simplu pasiune amestecata cu justitie si putina credinta in Dumnezeu ca le va rezolva el daca nu pot eu.
Se pune ca Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in gura.
Fiecare om are posibilitatea de a-si alege un drum in viata si in momentul in care acest drum se intersecteaza cu al altora incep sa apara probleme.
Problemele expuse de colegul, avocat Tomescu, au adevar la baza si ceea ce cred eu ca il supara cel mai tare este faptul ca exista cazuri in care competenta profesionala a avocatului nu are nicio legatura cu recomandarile unor ,,militieni'' fata de anumiti avocati in cazurile penale.
Acesta este lucrul care este suparator pentru mai multi avocati si eu zic ca au dreptate pentru ca politistul are rolul de persoana interpusa in cazul in care recomanda avocatul si acest lucru nu este permis de Legea nr 51 / 1995.
Deci, din punct de vedere legal are dreptate sa fie suparat.Este suparat pentru o situatie de fapt care exista cu adevarat.
Si in Ardeal au fost astfel de probleme in urma cu cativa ani.Se faceau recomandari de catre organele de politie in vederea angajarii unor avocati anume.Doar ca acolo se ,,rezolvau'' lucrurile de catre avocatii respectivi.
avocat Claudiu Lascoschi
Lasand la o parte eternele probleme ale justitiei, pe care din pacate nu le putem rezolva pe forum:((, ca raspuns la curiozitatea studenteasca, exista avocati tineri, foarte bine pregatiti, dar care pur si simplu nu au clienti, deci nici venituri. Acum, ca sa nu facem abstractie de mesajele de mai sus, care contin un adevar rusinos si dureros, probabil ca o parte din clienti sunt indrumati spre avocatii " cu recomandari" din diverse medii, cu cunostinte/rude apropiate printre magistratii instantei unde se deruleaza litigiul.
Cealalta parte -marea parte a clientilor sunt pur si simplu greu de atras. O profesie liberala implica, oricare ar fi domeniul de activitate, atragerea clientilor - a cumparatorilor serviciilor pe care liber profesionistul le presteaza. Asa ca pentru un tanar doxa de carte, cu neuronii zbarnaind in sinapse juridice, dar care nu stie si nu are aptitudini native de marketing si relatii cu clientii, avocatura poate fi o mare dezamagire...financiara. Daca nu esti presat sa castigi bani din asta, sau nu ai pretentii materiale mari, incet-incet - cam in 10 ani:) clientii aceia putini, rari pe care i-ai tratat cu mare interes (tocmai pentru ca nu erai presat de alte 50 de cazuri care sa-ti bata la usa), te vor recomanda si altora, si altora, asta bineinteles daca si latura ta umana este pe gustul lor, nu doar cea profesionala.
Sa nu uitam ca avocatii, mai ales cei incepatori, lucreaza in general cu persoane fizice, care nu prea au cunostinte de drept si care inteleg greu ca, de exemplu, pe criterii procedurale poti pierde cu dreptatea in mana. Si care vin de multe ori la avocat ca la psiholog, si au nevoie sa fie ascultati, intelesi etc. Si care daca n-ai rabdare de problemele lor, poti sa fii sclipitor juridiceste ca tot nu te angajeaza.
Este adevarat Diana.
Acestea sunt problemele curente ale tinerilor avocati.
Dar totusi este vorba de 10 ani si ma intreb daca chiar se merita sa aiba atat de multa rabdare.
Poate ca ar trebui sa apara solutii juridice la nivel institutional care sa ii ajute in ceea ce priveste clientela.
Este pacat sa pierdem avocati care pot fi cu adevarat de valoare.
avocat Claudiu Lascoschi
Sunt foarte multi avocati foarte slabi, din pacate... E o mare problema...
In plus, dureaza 10 ani numai daca exista anumite probleme in a fi de incredere pentru clientii tai...
Adica, in cam 3 ani trebuie sa ai o minima clientela, eu asa spun...
Pai fiecare om are cel putin o problema juridica (un teren, o vanzare, o mostenire, o chestiune cu administratia etc.). Mereu avem cate o problema juridica, mereu. Daca un client nu-ti aduce un alt client intr-o perioada rezonabila de timp (1-3 ani) si daca nici nu te mai cauta in perioada asta, ai o problema ca avocat si trebuie revizuit ceva in comportament, atitudine, relationarea cu acel client sau chiar in modul de a exercita profesia.
Prin urmare, 10 ani e cam mult, caci in 3 ani ar trebui sa ai o clientela formata. Si asta va spune cineva care a lucrat in alte cabinete si societati un an si jumatata din 3, care refuza cauze in care nu se vede si care ii spune clientului cand nu se poate. Lucruri care nu sunt tocmai placute de auzit si care determina clientul, de multe ori, sa apeleze la alt avocat.
Mi se pare cam mult 10 ani, prea mult...
Calitatea serviciilor juridice e o problema mai mare decat formarea unei clientele; aceasta din urma se formeaza ca in orice afacere; dar daca serviciile sunt proaste, nimeni nu revine. Asta da problema.
Sunt de acord cu Diana ca trebuie sa fii si putin psiholog, sa te si chinui sa-i explici omului etc.