Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema.
Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a platit pensie alimentara pana cand am facut 18 ani. Totul cred ca a fost ok, deoarece cand sau judecat atunci, asa i sa spus tatalui meu, in acel dosar, contract nu stiu cum sa denumesc.
Dar de un an de zile sunt la facultate, si cineva m-a sfatuit ca el ar trebuii sa imi plateasca si acum pensie alimentara. Este adevarat ?
Si daca da, ce trebuie sa fac, unde sa merg ?
Mai multe informatii pot oferii aici.
VA MULTUMESC
Pensia de intretinere se plateste pana la majorat, adica pana la 18 ani.
Daca va continuati studiile (indiferent daca urmati o forma de invatamant la stat sau in invatamantul privat - ambele trebuie acreditate), plata pensiei se prelungeste pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 ani. In mod cu totul exceptional, studentii facultatilor de medicina beneficiaza de pensie pana la 26 ani. Pentru ca tatal sa continuie plata acestei pensii de intretinere, copilul care a beneficiat de pensia de intretinere (devenit major) trebuie sa introduca o actiune in instanta , facand dovada cu inscrisuri ca isi continua studiile.
Formulati actiune de stabilire pensie major aflat in continurea studiilor.
Actiunea se formuleaza in nume propriu si in contradictoriu cu tatal dvs.
In cadrul actiunii va trebui sa probati ca va aflati in continurea studiilor, sens in care va trebui sa depuneti o adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior ale carei cursuri le urmati.
Pensia de va stabili in functie de venitul realizat de tata sau in functie de venitul minim pe economie actual, dupa caz.
Daca tatal realizeaza venituri fiind angajat deci cu forme legale, va trebui sa indicati instantei de judecata, angajatorul si sediul acestuia , in vederea comunicarii veniturilor realizate.
Cuantumul pensiei de intretinere este de 25 % din venitul realizat de catre tatal dvs., daca acesta nu mai are un alt copil in intretinere.
Actiunea se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati si este scutita de plata taxei de timbru.
Daca va angajati avocat, cheltuielile de judecata (onorariul acestuia) pot fi solicitate de la parat in conditiile art 274 al. 1 c.proc.civ.