avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drpturile mamei divortate cu un copil pentru emigrare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drpturile mamei divortate cu un copil pentru emigrare

Buna ziua,

Sunt divortata de 10 ani si am un baiat de 11 ani. Vreau sa emigrez impreuna cu baiatul meu si nu stiu cum trebuie sa procedez. Am nevoie si de acordul tatalui ... si daca da, cum trebuie sa procedez? La divort, fostul sot a cerut sa-mi fie incredintat copilul. Acum fostul sot este plecat din tara de cativa ani ( dar nu stiu cum sa dovedesc ) si imi da o pensie alimentare da 100 lei deoarece spune ca nu lucreaza.

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 00:34, 26 Septembrie 2011
Corinas a scris:

Am nevoie si de acordul tatalui ... si daca da, cum trebuie sa procedez?



Depinde de tara. In principiu raspunsul e DA, aveti nevoie de acordul lui in forma scrisa dat special pentru ce va intereseaza. Cum procedati? Il cautati si ii solicitati declaratia care poate fi data la orice ambasada a Romaniei din strainatate.
Daca aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care vi s-a incredintat copilul(iar din cate ati mentionat in prealabil aveti!) puteti merge cu el in strainatate. In acest sens, la iesirea din tara vi se va cere pasaportul si hotararea definitiva si irevocabila prin care v-a fost incredintat copilul, fara alt document care sa cuprinda acordul celuilalt parinte.


Chiar daca am hotararea de divort definitiva si irevocabila?
In cazul acesta nu veti avea nici un impediment.
Raspunsul este total eronat. Hotararea de incredintare nu are valoare in cazul emigrarii... se face confuzie intre plecatul in vacanta si schimbarea domiciliului in alta tara.
Pt schimbarea domiciliului minorului in alta tara aveti nevoie de acordul expres al tatalui.
Daca ne raportam la noul cod civil ce va intra in vigoare de la 01 oct si pentru schimbarea domiciliului in Romania va fi nevoie de acordul celuilalt parinte.

Alte discuții în legătură

Emigrare cu copil minor incredintat dausioana dausioana sunt divortata si prin sentinta definitiva si irevocabila mi s-a incredintat minorul de 4 anisori.intrebarea mea este daca pt a pleca in sua definitiv cu ... (vezi toată discuția)
Ce acte sunt necesare pentru a pleca cu un minor in canada, daca sunt divortata si copilul mi-a fost incredintat din 2005 ContSters155407 ContSters155407 Buna ziua, sunt divortata din 2005, moment in care mi s-a incredintat minorul acum in varsta de 8 anisori. De la momentul inceperii divortului (Dec. 2004) si ... (vezi toată discuția)
Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)