Am o firma de consultanta, de 6 ani de zile. In urma cu o saptamana, am primit un plic de la Radiodifuziunea Romana, in care eram instiintata ca orice firma din tara trebuie sa plateasca taxa radio (10 lei pe luna) si sunt somata sa achit aceasta taxa pe ultimii 3 ani. Cred ca nu sunt sanatosi la cap. La sediul firmei nu exista nici un aparat radio. Daca tot trebuie sa platesc, de ce nu sunt pusa sa platesc aceasta suma de la momentul infiintarii firmei, ci numai pe ultimii 3 ani?
Ma poate lamuri cineva ce e cu nebunia asta?
Mi se pare o aberatie sa fiu obligata sa platesc un serviciu de care nu beneficiez si de care nici nu am nevoie!
Please, help!
P.S. Am mai discutat cu oameni care au firme, nimeni nu a platit niciodata nimic. Ce-au astia cu mine?
da, dar in cazul acesta ar trebui s-o contest tot in instanta ? daca nu vreau s-o platesc?
dar insist ...am primit mesaj dar acum nu gasesc legea?
nimeni nu a mai primit mesaj:">
se poate sa fiu asa de distrata?!!!!!:(
1. LEGE - Lege nr. 41 (r1) din 17/06/1994 - Art. 40 (3) Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii.
2. HOTARARE - Hotărâre nr. 977 din 22/08/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune - Art. 3. - (2) Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele şi celelalte subunităţi ale lor fără personalitate juridică şi sucursalele sau reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune.
3. HOTARARE - Hotărâre nr. 1292 din 24/10/2007 pentru completarea art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune - se refera la persoanele fizice.
4. PRECIZARI - Precizari pentru aplicarea Hotarârii Guvernului nr.977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune modificata prin Hotarârea Guvernului nr. 1292/2007 - În temeiul art.11 din Hotărârea Guvernului nr.977/2003 Societatea Română de Radiodifuziune emite prezentele Precizări pentru aplicarea Hotărârii Guvernului nr.977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 1292/2007 -
Art.11 Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune.
Art.12 Obligaţia de plată a taxei radio pentru toate persoanele juridice nu este condiţionată de deţinerea receptoarelor radio.
Dupa cum se vede, desi legea spune ceva ("in calitate de beneficiar"), Guvernul a binevoit sa omita cu de la el putere aceasta expresie. Dar acest lucru nu are nici un fel de importanta deoarece hotararile respective nu sunt emise pentru MODIFICAREA legii.
Mergand pe fir, SRR prin precizarile emise, nu face aluzie la LEGE ci la hotarare si interpreteaza abuziv ("nu este conditionata de detinerea receptoarelor").
Nu am gasit nici un act normativ care sa modifice alin. 3, art 40 din Legea 41/1994 republicata.
E o aberatie. Acum 4 ani am fost la radio (contabilitate...) cu factura ce mi-au trimis-o acasa pentru taxa de 120 lei pe SRL-ul cu sediul social in apartamentul meu. Eram hotarat sa nu platesc , dar voiam sa ma lamuresc. Am luat cu mine factura de la energie electrica (pe persoana fizica) sa le demonstrez ca eu achit aceasta taxa pe acea factura. Un tip amabil mi-a dat dreptate si m-a convins apoi sa platesc doar diferenta de 90 lei ca platisem 30 lei ca persoana fizica. Mi-a anulat factura veche si mi-a facut alta ci acea suma de 30 lei cu minus.
Anul urmator am mers din nou sa platesc incercand sa repet tabietul. Dar nu s-a mai procedat la fel. De data sta omul mi-a explicat ca nu se mai poate sa-mi scada el cei 30 lei si ca trebuie sa achit 120 lei si-apoi sa merg la furnizorul de energie electrica unde sa cerere si sa nu mai platesc pe factura de persoana fizica.
Nu am facut acest lucru. Am ami primit inca 2 facturi de la radio dar nu le-am mai bagat in seama.
Am gresit ca le-am platit de prima data. Felicitari celor care n-au platit. Nu mai platesc nici eu.
In legatura cu procesul de la Cluj, se pare ca Guvernul a pierdut recursul:
CA Cluj:
11/12/2008 Admite acţiunea reclamantei SC W. C. SRL Cluj, împotriva pârâtului G R şi în consecinţă: Anulează prevederile cuprinse în art. 3, alin. 1 din HG nr. 977/2003 şi ale art. 3, alin. 1 din HG nr. 978/2003. Respinge cererea de intervenţie în interes propriu formulată de SRR. Fără cheltuieli de judecată. Se va publica conform art. 23 din Legea nr. 554/2004. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 11.12.2008. Soluţionare
Inalta Curte de Casatie si Justitie:
Decizia nr.2103/09.04.2009 Respinge ca nefondat recursul declarat de Guvernul României .Anulează ca netimbrat
recursul formulat de Soc.Română de Radiodifuziune.
Taxa radio tv
opreamarcel
de ce trbuie persoanele fizice sa plateasca taxa radio tv,daca avem antena satelit si platim la firma ,firma respectiva nu plateste sa transmita poaturile ... (vezi toată discuția)