Buna ziua,
Am postat acel articol cu scopul de a face putina lumina in aceasta chestiune putin cunoscuta de populatie!
Inteleg revolta dumneavoastra, domnule trifu2000, dar cu parere de rau, majoritatea conduce minoritatea! Iar minoritatea vede, tace si nu face nimic!
Sunt studenta in an terminal la Facultatea de Drept din Bucuresti si privesc cu frica sistemul legislativ incercand sa caut in el acele articole, putine ce-i drept, care apara acel segment caruia i-a fost destinat, dar :"...... O SOCIETATE FARA MORAVURI SI FARA PRINTIP, VA SA ZICA CA : NU LE ARE ! ....."
I.L.C. a vazut in noi ceea ce , tot noi, incercam sa negam si ascundem capul in nisip proclamandu-ne stapani pe ceea ce ne este dat si aruncat in ochi pe o foaie de hartie !
Intr-adevar ca trebuie sa avem o conduita etica, morala si pe care o insuflam generatiilor viitoare si daca nu ar exista simtul civic, in unii, nu am mai exista !
Trebuie sa spun ca si domnul u.b.i.k. are perfecta dreptate: ce ascultam noi astazi ca natiune..........e ceea ce , de fapt, si meritam ! Mai sunt putine glasuri care mai spun ceva si aduc putina lumina, dar rand pe rand vor pleca si ei capul, se vor retrage in cartile vechi ignorand exteriorul!
Probabil ca ma departez de la subiect, dar ni se da ceva nu cu scopul de a ne conduce spre libertatea reala, ci spre cea aparenta, fictiva !
Zilnic vedem ceva nou si uite asa trece o zi si iar o zi si iar o zi pana cand ajungi de unde ai plecat! Sistemul a castigat iar! Suntem tinuti ocupati cu diverse teme, dar daca am gandi si am fi realisti nu am putea fi stapaniti de nimeni, de nici o forta coercitiva , de nici o lege constitutionala, de nimic si nimeni!
Legile sunt date, nu ca sa avem noi drepturi, desi asa scrie acolo, ci cu scopul de a crea obligatii, de a ne tine legati unii de altii, ocupati cu ceva ca sa nu vedem adevarul !
Va creedeti LIBERI??? Si daca da, ce e libertatea ??? E o intrebare ce o adresez oricui si sper sa se si raspunda !
Sper ca nu v-am plictisit si o va doresc o zi buna !
Intervin doar pentru a exprima o simpla opinie : nu cred ca trebuie sa ne fie frica de sistemul legislativ, ci mai ales de incapacitatea noastra, a cetatenilor de a folosi de drepturile pe care Constitutia ni le garateaza. O atare incapacitate o constat frecvent atunci cind indivizii se tem sa actioneze intr-un sens, pe motiv ca " o pot pati mai rau", sau ca "n-are rost sa te lupti cu statul ( generic vorbind)". Pe de alta parte, referirea la principiul constitutional privind obligatia cetatenilor de acontribui la cheltuielile publice, trebuie diferentiat atunci cind e vorba de un impozit sau o taxa. Impozitul se achita de toata lumea care se include intr- anumita categorie de subiecte de dept, taxa se achita ca o contraprestatie pentru beneficierea de un serviciu concret prestat de o entitate din sistemul public. Deci, taxele, chiar stabilite prin lege sau alte acte normative trebuie pretinse doar de la cei care sunt beneficiarii unui serviciu, iar nu de la toti in mod egal si nediferentiat. Stabilirea beneficiarilor serviciului public respectiv cade tot in sarcina organismelor publice, cetateanul neputind fi prezumat aprioric ca beneficiar si apoi sa fie obligat sa faca dovada negativa. Ca sistemul nu functioneaza bine ( perfect ar fi o pretentie prea mare), este real, dar el poate fi imbunatatit.
Cand am spus frica...............m-am referit la lipsurile legislative ! Nu profesez, inca, dar de pe bancile facultatii imi dau seama ca e un lung sir de slabiciuni si legile sunt adoptate peste noapte.
E normal ca sistemul legislativ e intr-o continua schimbare, pt ca apar noi situatii, iar unele legi, articole, alineate cadin desuetudine, altele abrogate, etc. ,dar macar cele care sunt aplicabile sa reuseasca sa acopere neajunsurile.
Total de acord ca legile se elaboreaza si se adopta in maneira pompieristica si peste noapte, motiv pentru care intervin apoi modificari, completari, abrogari ( la intervale de timpo foarte scurt), ceea ce face ca "hatisul"legislativ sa se indseasca si sa fie destul de dificil de cautat cararea dreapta. Opinia mea nu a vrut sa contrazica, a fost si ea expresia unor dezamagiri care, chair dupa ani de profesare, se mai manifesta.
@u.b..i.k. - trist, si pacat ca avem TVR-ul in forma in care este, si legiuitorul ce faureste legile stramb, fara drept de tagada sunt strambe legile, de aceea multe OUG-uri si legi dispar precum apar, nu exista raspundere care sa apese pe umarul legiuitorului ...
@andreea_060686 - fatul ca ati informat, nu poate fi decat benefic. Mi-ar placea genul acesta de informare, obiectiva si bine fundamentata, daca am avea parte de mai multe informatii de genul celei oferite de dvs. cred ca am avea numai de castigat. Informatia trecuta prin filtrele proprii, poate forma opinii ancorate in realitate, dar daca informatia e eronata sau voit modificata, orice filtre am avea in dotare, nu va duce decat la imagini false. Cum ati observat, avem ce am "semanat", si vom avea ceea ce meritam in dreptul a ceea ce facem. He he, raportat la libertatea (relativa, cum altfel? :) ) ar fi enorm de discutat, ma rezum la faptul ca nu suntem indeajuns de "liberi", altfel nu ar fi aparut "sunt obligata sa platesc taxa radio????? ". Cred ca poate fi formulat "e justificata taxa radio - in forma actuala ?".
PS. Noa, acum va rog a tine cont de faptul ca intentiile dvs. sunt cel putin laudabile. Toate bune sa va fie.