avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Activitati economice desfasurate pe teritoriul ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Activitati economice desfasurate pe teritoriul Italiei. Regimul TVA

S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: Baza (val.marfa)+TVA 20% = ??? euro.
Marfa este livrata de catre furzizorul din Italia direct catre Clientul: S.C. ITALIA (platitor TVA 20%), fara sa mai ajunga in Romania.
S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) trimite factura catre Clientul: S.C. ITALIA (platitor TVA 20%) .

Intrebare:

Cum factureaza S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) catre -> Clientul: S.C. ITALIA (platitoare TVA 20%, valoare marfa + TVA 19% (si care este circuitul TVA tinand cont ca avem diferenta de cota % TVA) sau nu aplica TVA 19% pe factura ?
Este posibil ca Furnizor: S.C. ITALIA (platitor TVA 20%) sa factureze fara TVA 20% catre -> S.C. ROM. (platitoare TVA 19%)?
In acesta situatie S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) cum factureaza catre Clientul: S.C. ITALIA (platitor TVA 20%)
Daca marfa nu ajunge pe teritoriul Romaniei (nu paraseste Italia), este transportata de catre furnizorul din Italia direct la clientul nostru din Italia, cum inregistram aceasta tranzactie:
Achizitie Intracomunitara de marfuri sau Prestari Servicii Intracomunitare ?
In ce tip de declaratii se raporteaza aceasta tranzactie?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 20:16, 14 Aprilie 2010
Buna ziua

Aceasta operatiune se incadreaza la operatiunile triunghiulare daca nu ma insel.
Marfa facturata de ITALIA catre ROMANIA nu reprezinta achizitie intracomunitara deoarece nu este indeplinita conditia de transport in Romania a marfii respective.


Art 126 norme metodologice alin 14

"(14) În cazul operaţiunilor triunghiulare efectuate în condiţiile art. 126 alin. (8) lit. b), dacă România este al doilea stat membru al cumpărătorului revânzător şi acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul său de înregistrare în scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal, cumpărătorul revânzător trebuie să îndeplinească următoarele obligaţii:

a) să emită factura prevăzută la art. 155 din Codul fiscal, în care să fie înscris codul său de înregistrare în scopuri de TVA în România şi codul de înregistrare în scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrării;

b) să nu înscrie achiziţia intracomunitară de bunuri care ar avea loc în România ca urmare a transmiterii codului de înregistrare în scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal în declaraţia recapitulativă privind achiziţiile intracomunitare, prevăzută la art. 1564 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabilă. În decontul de taxă aceste achiziţii se înscriu la rubrica rezervată achiziţiilor neimpozabile;

c) să înscrie livrarea efectuată către beneficiarul livrării din al treilea stat membru în rubrica rezervată livrărilor intracomunitare de bunuri scutite de taxă a decontului de taxă şi în declaraţia recapitulativă prevăzută la art. 1564 din Codul fiscal următoarele date:

1. codul de înregistrare în scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrării;

2. codul T în rubrica corespunzătoare;

3. valoarea livrării efectuate."



nu este vorba de operatiune triunghiulara, pentru ca nu avem 3 persoane impozabile stabilite in 3 state membre diferite.

ar fi doua posibilitati aici, dupa parerea mea de nespecialist, si anume:

1. firma din romania sa se inregistreze in scopuri tva in italia, fie direct, fie prin reprezentant fiscal, primeste factura cu tva 20% si factureaza mai departe cu tva 20%, iar apoi depune un decont de tva in italia

2. firma din romania nu se inregistreaza in scopuri tva in italia, primeste o factura cu tva 20%, nefiind vorba de achizitie sau livrare intracomunitara deoarece marfa nu paraseste teritoriul italiei.
factureaza mai departe fara tva, deoarece nu este o operatiune taxabila in romania, locul livrarii fiind considerat italia, adica locul de plecare al transportului sau locul punerii bunurilor la dispozitia cumparatorului.
in acest caz persoana obligata la plata taxei este cumparatorul final italian, echivalentul art. 150, alin 6 din codul fiscal.
tva achitata in italia se poate recupera de la statul italian.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare corinadbr corinadbr Firma noastra achizitioneaza echipamente din UE. Ne contrazicem cu alti contabili , deoarece nu stim se trateaza ca taxare inversa TVA-ul??? La finante nimeni ... (vezi toată discuția)