avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa speciala cumulata cu a 2a?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa speciala cumulata cu a 2a?

va rog frumos, in vederea reducerii varstei de pensionare, grupa speciala de munca se cumuleaza cu grupa a 2-a?
daca da, care e textul de lege?
mii de multumiri!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 08:33, 28 Septembrie 2011
Legea 263/2010

Art. 60
(1) Reducerile varstelor standard de pensionare prevazute la art. 55, precum si cele prevazute de alte acte normative pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 13 ani.
1. Nu exista text de lege care sa spuna ca se cumuleaza grupa speciala cu grupa a II-a. Nici nu se poate asa ceva, fac parte din perioade diferite.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.
...
3. Dupa data de 01.04.2001 exista conditii deosebite si conditii speciale de munca.

Sa fac precizarile necesare:

Anii de conditii speciale,nu se cumuleaza cu cei in conditii deosebite in vederea reducerii varstei standard de pensionare.

Se face reducerea varstei standard de pensionare,pentru conditii speciale si pentru conditii deosebite,fiecare in parte(separat).Anii cu care se reduce fiecare,se cumuleaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele legii nr. 380/2013 cu privire la reducerea varstei de pensionare eagle_free eagle_free Buna seara. As dori sa supun in discutie o problema aparuta odata cu intrarea in vigoare a legii nr. 380/2013. Mie mi se pare ca prin legea 380/2013 s-a ... (vezi toată discuția)
Cumul reducere varsta grupele i si ii de munca. eagle_free eagle_free Buna ziua. As dori si eu o lamurire vis-a-vis de cumularea reducerii varstei standard de pensionare. Pe site-ul unei case de pensii am gasit urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioadele lucrate in grupa i de munca si in conditii speciale mpetrea2000 mpetrea2000 Anterior datei de 1.04.2001 am lucrat in grupa I cu 75%.Dupa aceasta data am beneficiat de conditii speciale.Ma puteti lamuri cum se face reducerea varsteide ... (vezi toată discuția)