avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestare executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Contestare executare silita

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti cum e cel mai bine sa procedez in urmatoarea situatie: am un credit ipotecar si un credit de nevoi personale cu garantie reala, ambele avand aceeasi garantie, un apartament cu 2 camere. Creditele sunt restante de peste 1 an si am primit hotararea judecatoreasca pentru demararea executarii silite prin vanzarea apartamentului in cauza. Valoarea acestuia este jumatate din valoarea creditelor si nici nu as vrea sa il pierd. Executorul mi-a spus ca ma pot intelege cu banca pentru reesalonarea datoriei sau pot face o contestatie la executare. Am luat legatura cu banca creditoare care nu imi da decat sansa esalonarii datoriei pe maxim 1 an, ceea ce ar insemna rate lunare de cca 20 000 ron, suma pe care nu o pot plati sub nici o forma. Intrebarea e daca exista vreo cale juridica prin care sa pot amana aceasta executare, iar in perioada aceasta sa incep sa fac plati partiale atat cat imi pot permite, adica sume pana in 2000 ron/luna, iar creditorul sa fie obligat sa imi prelungeasca aceasta esalonare pe o perioada de 10 ani, macar, tinand cont de faptul ca aceste credite erau contractate pe 25, respectiv 20 de ani si de la inceputul lor pana acum au trecut 5 ani.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 16:44, 27 Septembrie 2011
se poate depune contestatie la executare insotita de o cerere de suspendare a acesteia. problema este ca se solicita depunerea unei cautiuni care se poate duce pina la 10% din valoarea sumei ce se executa. Ma indoiesc ca puteti plati.

puteti sa va incercati sansa si sa obtineti o scutire de la plata cautiunii, existind citeva decizii CEDO in acest sens, mai ales ca sunteti persoana fizica si este in discutie insasi locuinta dvs, deci prejudiciile sunt clare si iminente.

insa va fi greu sa motivati o asemenea cerere in lipsa unui avocat.
Acele hotarari de acordare ajutor judiciar pentru plata cautiunii sunt niste ineptii. Oricum, ceea ce poate obtine este scutirea de maxim 12 salarii medii nete, pe anul 2011, cam 9000 lei.

O suspendare a executarii poate amana maxim 1 an executarea. Nu cred ca un litigiu de contestatie la executare poate fi lungit mai mult de 1 an.
Cand se apropie de final acea suspendare, puteti sa mai cereti una intemeiata pe prevederile art. 499 Cod Pr. Civ
nu ma refeream la ajutrul judiciar ci la deciziile CEDO care - in anumite conditii - califica cautiunea ca fiind un impediment in calea liberului acces la justitie si implicit obliga instantele sa judece pe fond cererile chiar in lipsa cautiunii.
Eu nu stiu la ce decizii faceti referire, stiu doar niste hotarari ale unei judecatoare care in baza art.6 pct.1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, accesul liber la justitie.
Mi se pare slab motivata avand in vedere ca OUG 51/2008 nu face nicio referile la cautiune, iar enumerarea din acel text de lege nu este exemplificativa ci sunt prezentate limitativ cazurile in care se poate cere ajutor judiciar.
Cum exista intoarcerea executarii, prin respingerea suspendarii executarii silite nu este prejudiciat niciun drept al debitorului.
Dimpotriva admiterea suspoendarii fara cautiune prejudiciaza grav drepturile creditorului care nu are cum sa-si recupereze paguba cauzate de intarzierea in executare datorata suspendarii executarii silite, finalitatea pentru care legiuitorul a prevazut cautiunea.

Acum am vazut ca nu va referiti la OUG 51/2008.

Am gazit Cauza Iosif si altii impotriva Romaniei, la fel bazata pe art.6 pct.1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, accesul liber la justitie

Mi se pare cel putin ciudata. Cum adica nu a avut acces? Nu s-a respins contestatia ci doar cererea de suspendare a executarii silite. Cred ca acolo cheia e ca suma stabilita drept cautiune e calculata gresit in acea speta, fiind absolut enorma si nu faptul ca s-a stabilit o cautiune
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedentiala in executarea silita steflea steflea Buna seara , Intr-un caz de executare silita , s-a depus contestatie la executare , separat cerere de suspendare provizorie , la aceasta din urma , s-a ... (vezi toată discuția)
Cerere acordare ajutor public judiciar. scutire de la plata cauțiunii Popescu2012 Popescu2012 Cerere acordare ajutor public judiciar. Scutire de la plata cauțiunii. Sunt cazuri în instanțele din România unde s-a admis și cererea de acordare ... (vezi toată discuția)
Executare la publicatie de vanzare imobiliara terorista2012 terorista2012 Pe data de 30.12.2011 am primit acasa aceasta publicatie unde mi se comunica ca pe data de 10.02.2012 ar avea loc licitatia casei mele. Din cate stiu eu in ... (vezi toată discuția)