avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Pentru a preintampina \"criminalitatea\" ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Pentru a preintampina "criminalitatea" reintroducerea pedepsei cu moartea ar fi un remediu?

In unele state din SUA pedeapsa cu moartea exista ca pedeapsa pentru unii criminali. La noi in Romania reintroducerea pedepsei capitale ar reduce numarul de crime?:((
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 22:24, 28 Septembrie 2011
Nu cred ca ar reduce nr. de crime. In Romania este putin probabil sa fie reintrodusa pedeapsa cu moartea, in primul rand pentru ca exista obligatiile asumate de Romania prin tratatul de aderare si alte tratate si conventii.

Protocolul nr. 6 la Convenţia europeană de apărare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, care le obligă să abolească definitiv pedeapsa cu moartea.
Al 13-lea Protocol al Convenţiei, semnat de toate statele membre ale UE, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2003, obligă statele membre cărora li se aplică la abolirea definitivă a pedepsei cu moartea în orice împrejurare.

Articolul 2 din Carta drepturilor fundamentale a UE prevede că nicio persoană nu poate fi
condamnată la pedeapsa capitală sau executată. Toate statele membre ale Uniunii Europene
sunt obligate în virtutea respectivelor dispoziţii şi le pun în aplicare.

Rezolutia 62/149 a Adunarii Generale a ONU intrunita in cea de-a 62-a sesiune a recomandat impunerea unui moratoriu privind aplicarea pedepsei cu moartea.Respectiva rezoluţie a Adunării Generale solicită de asemenea statelor care au abolit pedeapsa cu moartea să nu o reintroducă.

Deci nu se poate ca un stat UE sa reintroduca pedeapsa cu moartea cand UE militeaza pentru abolirea universala a pedepsei cu moartea.
S-a mai discutat aspectul pe forum, candva. Probabil ca, asa cum pedeapsa in sine are functia de preventie si de exemplaritate, functii menite sa conduca la abtinerea comiterii de fapte antisociale , tot asa si ipoteza incriminarii poedepsei capitale ar putea fi un factor contributiv in reducerea ratei crimelor ( si ma refer aici la omucideri, asasinate) . Spun crimelor, intrucat criminalitatea nu inseamna numai crima ,ci presupune si un alt tip de infractionalitate, de pilda, criminalitatea organizata, terorismul , infractiuni informatice, spalarea banilor, traficul de fiinte umane, etc. Ori pedeapsa capitala nu ar putea fi incriminata decat pentru crime, asa cum era si inainte incriminata de Codul penal.
Cu toate acestea, nu ar fi de dorit asa ceva .Oare faptul ca in USA se aplica pedeapsa capitala nu se mai comit crime? NU cunosc statistici si e greu de spus in ce masura ii opreste pe americani sa ucida, devreme ce ei aplica aceasta pedeaspa dintotdeauna.S-ar putea observa in ce masura ar creste numarul crimelor, in conditiile abolirii pedepsei cu moartea la americani.Astfel am putea sti cat de mult, in ce masura existenta pedepsei capitale ii oprea ca comita crime.
Nu cred, personal, ca in stadiul de evolutie in care ne aflam ar mai trebui aplicata aceasta pedeapsa.Ar fi un fel de Lege a Talionului , in varianta moderna, deci nu.Si, in fond , oare detentiunea pe viata nu e totusi cea mai grea pedeapsa? Gandul ca vei putrezi in inchisoare numai, nu e cumplit? Daca gandul acesta e cumplit, cum este detentia pe viata in sine?
Nu ar mai trebui sa se ajunga acolo.Ganditi-va din cate motive ucid oamenii.Iar cei care ucid , car sunt capabili de asa ceva, cert sufera de afectiuni psihice.De aceea ei sunt evaluati psihiatric intotdeauna, pentru a se sti daca au actionat cu dicernamant.
Alta este poveste uciderii din culpa sau praeterintentionate.Daca vorbim strict de crima, in sensul de omor, de asasinat este cel mai condamnabil gest posibil.Insa este necesar ca el care a ucis sa fi actionat cu intentie. Adicasa fi urmarit acel rezultat, indiferent de mobilul sau.In functie de aceste aspecte isi va primi pedeapsa , care poate fi detentiunea pe viata.
Da, pedeapsacu moartea ar putea avea functie de preventie si exemplaritate, asa cum are orice pedeapsa.Insa, ar trebui admis ca nu este propriu-zis o pedeapsa pentru criminal, sau cel putin nu se compara cu detentiunea pe viata.Adica sa-i lasi viata dar sa-i iei libertatea. Parerea mea e ca viata nu mai valoreaza nimic in lipsa libertatii .Iar unii detinuti ,acei ,,vietasi,, , cred ca ar prefera pedeapsa cu moartea .

Nu se poate reintroduce pedeapsa cu moartea intrucat s-ar incalca CEDO.

Sunt deacord. "PERFECT" Dar ce facem cu criminalitatea, cand criminalul ia viata unui individ nevinovat...!!!!:((
Putrezeste in inchisoare iar inchisorile romanesti nu sunt chiar raiul de pe lume.

Alte discuții în legătură

Pedeapsa capitala_2010 Corina Capotã Corina Capotã A revenit in actualitate dorinta romanilor de reintroducere a pedepsei cu moartea. Eu militez in acest sens de mult timp, dar pentru o masura provizorie si nu ... (vezi toată discuția)
Reintroducerea pedepsei cu moartea, ar fi o solutie? ContSters69724 ContSters69724 In ultimul timp, sunt ingrozita de cate monstruozitati aud la TV. Oameni nevinovati sunt omorati de cate un individ care sta prost cu nervii sau pur si simplu ... (vezi toată discuția)
Moarte pentru moarte? Lixandra Ionut mihai Lixandra Ionut mihai am ajuns intr-o perioada destul de grea...nu mai avem siguranta de a merge pe strada...de a fi siguri...pt ca in ori ce moment cineva iti poate da in cap...tot ... (vezi toată discuția)