buna seara!am o nelamurire,anume drepturile unui chirias fara contract.in prezent stau intr un apartament in chirie,iar proprietara intra des in lipsa mea in casa si imi umbla in apartamnet este normal din moment ce eu platesc?am platit de asemenea si garantie pe care refuza sa o returneze daca as pleca,iar in momentul in care dezaprob ce face imi raspunde simplu ca ma da imediat in strada.a pus si vecinii sa ma spioneze acestia o anunta cand vin si cine vine la mine cu toate ca nu exista plangeri pentru galagie iar dansa gaseste mereu totul la punct.practic mi a anulat orice drept nu accepta sa discutam sa cadem la o intelegere.totusi nu pot face nimic nici sa recuperez garantia,dansa nu este intr o postura mai nelegala ca nu are contract de inchiriere?pur si simplu ma urmareste non stop si nu am dreptul la nimic in casa.va rog daca ar putea cineva sa mi dea o informatie.multumesc! nu stiu multe despre acest lucru si nici nu stiu cui ar trebui sa ma adresez pentru o informatie.
"Desi legea impune forma scrisa a contractului de închiriere, de cele mai multe ori, în practica, partile se limiteaza la o întelegere verbala în acest sens, deoarece proprietarii evita înregistrarea acestuia la administratia financiara, pentru a se sustrage de la plata impozitului aferent chiriei încasate. Trebuie mentionat ca neplata impozitului pe chirii constituie infractiunea de evaziune fiscala.
Neîncheierea contractului de închiriere în forma scrisa creeaza multe alte probleme, majoritatea pentru proprietar. Astfel, exista riscul pentru proprietarul locuintei de a fi supus sicanelor chiriasului, acesta putându-se prevala de neexistenta unui contract între parti care sa justifice si sa dovedeasca prezenta lui în imobil, pentru a nu plati, de exemplu, facturile la întretinere, facturile telefonice sau, daca reaua-credinta merge mai departe, de a refuza proprietarului plata chiriei ori de a sustrage din imobil diferite bunuri.
De asemenea, inexistenta contractului creeaza probleme pentru proprietar si în cazul în care acesta doreste evacuarea chiriasului pentru orice motive.
În aceasta situatie, proprietarii au tendinta de a utiliza actiunea în evacuare a chiriasilor, actiune facila si pentru care acestia trebuie sa plateasca o taxa de timbru fixa.
Practica instantelor de judecata este însa de respingere a unor astfel de actiuni, pe motiv ca actiunea corecta este aceea de revendicare, având ca scop intrarea în stapânirea bunului detinut fara drept de o alta persoana. La introducerea actiunii în revendicare, proprietarul trebuie sa plateasca însa o taxa calculata la valoarea imobilului închiriat. De exemplu, pentru a evacua un chirias dintr-un imobil în valoare de 40.000 euro, proprietarul ajunge sa plateasca o taxa de aproximativ 40 milioane lei vechi."
In concluzie, va puteti inspira din articolul de mai sus si ati putea sa-i platiti cu aceeasi moneda: schimbati yala ca sa nu mai poata intra in casa si incercati sa va impuneti condiitile.Puteti sa-i faceti si plangere ca nu achita impozit pentru chiria platita. Ori, mai stati cateva luni, nu achitati nici o factura, pana ajungeti la contravaloarea garantiei si apoi, plecati. Iar data viitoare, de vreme ce pentru dvs. este acelasi lucru, semnati un contract, ca sa nu vi se mai "anuleze" orice drept". Are si contractul rostul lui.Iar daca gasiti proprietari care nu vor contract, sa va reamintiti ce ati patit cu acest proprietar in lipsa contractului si cum v-ati expus singura problemelor.