avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuperare taxa judiciara de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuperare taxa judiciara de timbru

Am depus o cerere de chemare in judecata avand ca obiect " pretentii " Inca nu am primit citatie pentru primul termen de judecata. Acum vreau sa renunt la aceasta actiune. Cum pot sa-mi recuperez taxa de timbru de 1781 lei pe care am achitat-o, dovada platii fiind anexata cererii de chemare in judecata ?. multumesc
Din pacate nu veti putea recupera taxa de timbru.

Legea 147/1996:

Art. 23.-(1)Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, la cererea petitionarului, in urmatoarele cazuri:
a)cand taxa platita nu era datorata;
b)cand s-a platit mai mult decat cuantumul legal;
c)cand actiunea sau cererea ramane fara obiect in cursul procesului, ca urmare a unor dispozitii legale;
d)cand, in procesul de divort, partile au renuntat la judecata ori s-au impacat;
e)cand contestatia la executare a fost admisa, iar hotararea a ramas irevocabila.
f)in cazul in care instanta de judecata se declara necompetenta, trimitand cauza la un alt organ cu activitate jurisdictionala.
(2)In cazul prevazut la lit. d), se restituie jumatate din taxa platita, iar in cazul prevazut la lit. e), taxa se restituie proportional cu admiterea contestatiei.
(21)Abrogat prin alineatul din Legeanr. 202/2010incepand cu 25.11.2010.
(3)Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat in termen de un an de la data nasterii sale.
(4)Cererea de restituire se adreseaza instantei judecatoresti sau, dupa caz, parchetului la care s-a introdus actiunea sau cererea .
Multumesc, am citit si eu dispozititiile din Legea nr. 146/1997. Insa intrebarea era daca in cazul meu, inainte ca cererea sa primeasca primul termen de judecata, se poate dispune de catre instanta restituirea taxei judiciare de timbru. multumesc

Parata pe care am chemat-o in judecata a intrat in procedura insolventei. Credeti ca aceasta situatie se incadreaza in litera c din art. 23 ?. Multumesc

Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua,
Si eu am un caz asemanator.
Am depus o cerere de chemare in judecata, mi-au trimis comunicare sa platesc taxa de timbru si sa depun si un extras din registrul public în care sa fie menţionată împuternicirea mea ca si consilier juridic al societatii.
Taxa am depus-o, dar extrasul nu. Greseala mea.
Si instanta a anulat cererea de chemare in judecata.
Eu pot recupera taxa de timbru?
Si inca o intrebae.
Cum e cu extrasul acesta ca nu l-am inteles? De unde il scot?
Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca renunt la judecarea cauzei pot sa recuperez taxa judiciara de timbru? ion minca ion minca Sint intr-un proces cu un SRL si am ajuns la concluzia ca patrimoniu este insuficient sa acopere creata. Am ajuns la concluzia ca este mai rentabil sa renunt ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa timbru emanicola8 emanicola8 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca imi recuperez taxa de timbru integral, achitata pentru chemarea in garantie prin renuntarea la proces iar primul termen ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru de achitat in 24 de rate lunare Speranta10 Speranta10 buna ziua Pe rolul unei instante am o cactiune succesorala in care mi s-a stabilit o taxa lunara de timbru.Taxa a fost stabilita de catre instanta sa fie ... (vezi toată discuția)