avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie cetatean strain
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie cetatean strain

Buna seara,

Am o problema cu care ma confrunt acum, legata de un cetatean strain care a lucrat mai multi ani in Romania si care in curand va implini si varsta de pensionare, conform legii romane. Nu am gasit prevederi foarte clare in lege legate de stagiul dfe cotizare si varsta de pensionare pentru cetateanii straini (nu sunt prevederi speciale in acest sens). Am incercat sa obtin un raspuns oficial de la CNPAS dar pana acum nu am primit nimic. V-ati confruntat pana acum cu probleme similare.

Multumesc pentru ajutor.

PS: este vorba despre un expat care lucreaza in Romania de prin 1993, aproape neintrerupt (scurte perioade de intrerupere, cand a lucrat si in alte tari).
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 20:12, 29 Septembrie 2011
Asiguratii in sistemul public de asigurari sociale pot fi cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
Cetatenii straini care au contribuit la sistemul de asigurari sociale din Romania au dreptul la pensie in conditiile Legii nr. 19/2000.(acum, Legea 263/2010)
Drepturile de asigurari sociale cuvenite in sistemul public din Romania se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte.
Plata pensiei se face prin cont curent personal sau prin intermediul unui mandatar desemnat prin procura speciala.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri salariale cetatean sirian kamy_nora kamy_nora Un cetatean sirian angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, ce taxe si impozite trebuie sa plateasca ? Acesta poate beneficia de pensie sau de ... (vezi toată discuția)
Legislatie ue - asigurare medicala cetatean grec stabilit in romania dogaruelena dogaruelena Buna ziua ! Va expun pe scurt si sper ca explicit despre ce este vorba.Mama mea traieste in Romania de la varsta de 9 ani(acum ... (vezi toată discuția)
Cum se stabileste plata cass la venituri din chirii? perlutina perlutina Un cetatean, de alta nationalitate, care are o proprietate, pe care a inchiriat-o in Romania, si nu locuieste (nu are domiciliul in Romania, nu vine nici ... (vezi toată discuția)