avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj- cursuri de recalificare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj- cursuri de recalificare

Am fost profesor pana in august 2011, iar acum, datorita sistemului, nu am prins post si, drept urmare mi-am depus dosarul la somaj.Doresc sa stiu in cat timp trebuie sa ma inscriu la cursurile de recalificare, tinand cont ca am absolvit 2 facultati, master, iar cursurile de recalificare, de aici, din zona, sunt in domeniul constructiilor si vanzarilor. Tinand cont de faptul ca am absolvit 2 facultati, master, nu imi doresc sa ocup un post de vanzatoare intr-un magazin, deci...curiozitatea mea este daca este absolut obligatorie participarea la aceste cursuri si in cat timp cei de la somaj imi vor impune sa particip la aceste cursuri?????
Uitasem sa vin cu specificarea ca sunt si la doctorat si sunt in stadiul redactarii tezei de doctorat, deoarece sustinerea este in februarie, deci nu prea am timp de cursuri.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
elensita, utilizator
Cel mai recent răspuns: elensita , utilizator 12:27, 30 Septembrie 2011
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
...
c) sã participe la serviciile pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate;
...
(1.1) Obligatia prevazuta la alin. (1) lit. c) nu se aplica in situatia in care persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj participa la programe de formare profesionala, organizate in conditiile legii, a caror finantare este asigurata din asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune. Obligatia nu se aplica pe perioada in care persoanele participa la aceste programe de formare profesionala, in conditiile in care, anterior includerii in cadrul acestor programe, nu au fost cuprinse in serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca si se afla in perioada de acordare a acestor servicii.

(1.2) Persoanele prevazute la alin. (1.1) au obligatia sa prezinte lunar, la data programarii prevazute la alin. (1) lit. a), agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate dovada participarii lor la programe de formare profesionala a caror finantare este asigurata din asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune, sau, dupa caz, dovada participarii la examenul de absolvire a acestora. Prezentarea dovezii nu constituie refuz nejustificat potrivit art. 44 lit. d) si e).

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.

3. - Dvs. puteti refuza acest curs motivand pregatirea profesionala pe care o aveti precum si faptul ca deja sunteti in faza de finalizare a unei forme de perfectionare a pregatirii profesionale (doctoratul) care necesita timp liber pentru pregatire.
- Veti dovedi cele de mai sus cu documente (diplome, adeverinte etc.).

4. Daca nu gasiti intelegere la Agentia de Somaj faceti o sesizare la ANOFM (www.anofm.ro).
Voi prezenta adeverinta de la universitate, prin care voi confirma ca deja sunt inscrisa intr-un program de cercetare stiintifica, pentru a nu fi fortuita de imprejurari sa ma inscriu la cursurile de perfectionare!
Va multumesc pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj i_ina i_ina Va rog sa imi spumeti care este baza legala pentru care un somer indemnizat este obligat sa participe la unul din cursurile gratuite de reconversie ... (vezi toată discuția)
Obligativitate curs de la somaj flore_inger flore_inger Buna spuneti-mi va rog daca cei de la somaj ma poate obliga sa fac un curs de la ei.astept raspuns..multumesc (vezi toată discuția)