avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum procedez pentru recuperarea cheltuielilor de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum procedez pentru recuperarea cheltuielilor de judecata ?

in cazul in care motivarea Instantei de recurs in completarea dispozitivului deciziei Tribunalului privind acordarea cheltuielilor de judecata ,[cerute in concluziile scrise precum si in dezbaterile orale dar la care Instanta a omis sa se pronunte ,drept urmare formularea de catre mine dupa pronuntare ,imediat a doua zi , a cererii de completare dispozitiv atasand totodata si chitantele onorariu avocat ] este ca nu se poate sti daca chitantele in original anexate cererii dupa inregistrarea recursului ,reprezinta cheltuieli de judecata in acest dosar de recurs ? decizie irevocabila
Pe cale separata ,actiune in pretentii ? ar putea fi vorba de autoritate de lucru judecat? sau o Revizuire in temeiul art 322 cod pr civila ? va multumesc anticipat pentru eventualele pareri.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 19:37, 30 Septembrie 2011
În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .

În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Stimate justitiabil,

Nu o spun pentru a va leza, dar aveti un mod de expunere a situatiei destul de incâlcit, putând sa ne scape speta dvs.

Pentru a clarifica:

Sunteti cumva in situatia in care ati solicitat completarea hotararii si aceasta v-a fost respinsa in recurs, motivându-se ca nu ati facut dovada lor - a cheltuielilor?

Dacă da, există autoritate de lucru judecat în privința lor și nu mai puteți face nimic. practic, pretențiile dvs în legătură cu acestea au fost respinse.

Dacă nu, și mă înșel eu în ceea ce privește situația dvs, urmați sfaturile domnului freeelis.

Cu stimă.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
imi cer scuze pentru modul de exprimare .Am facut cerere de completare dispozitiv avand drept obiect cheltuielile de judecata. pe care nu le am avut la dosar pana la data pronuntarii Instantei. Le-am depus a doua zi dupa pronuntare odata cu cererea completatoare dispozitiv.Cererea a fost admisa dar cheltuielile de jud .respinse pe considerentul ca acestea nu fac dovada ca sunt din dosarul respectiv.Este autoritate de lucru judecat ? mai pot incerca obtinerea acestora in conditiile in care in partea adversa a pierdut recursul prin respingerea cererii .
Din pacate, este așa cum banuiam. Vedeti dvs, aceste cheltuieli au fost respinse, nu omise, deci exista autoritate de lucru judecat asupra lor.

Nu mai puteti face, în consecință, nimic.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata dana_ludmila dana_ludmila Obiectul dosarului - drepturi banesti (litigiu de munca). La instanta de fond am pierdut. Am castigat in recurs si am solicitat si cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata - cerere admisa in parte anca_diana anca_diana Buna seara, Am un litigiu de munca in care cererea mi s-a admis in parte ( angajatorul s-a achitat de datorie in cursul procesului). Am solicitat si ... (vezi toată discuția)
Va rog, ma mai lupt? wap54 wap54 Am cerut in recurs, cheltuili de juecata, decizia a fost data in data de 25. septembrie 2008, dar din dispozitiv lipsesc cheltuielile de judecata solicitate, ... (vezi toată discuția)