avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"Investitii\" facute doar de unul dintre copii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Investitii" facute doar de unul dintre copii mostenitori

Buna ziua,

Problema este urmatoarea: doi frati cu ambii parinti care traiesc - unul dintre ei decide sa faca o "investitie" pe terenul parintilor (6500 metri , acolo unde exista si casa batraneasca) , adica o vila cu etaj |(155 mp) si o casuta de vara (bucatarie, baie cu dus si terasa, un fel de foisor extins de vreo 50 mp + o terasa, in total vreo 85 mp ). Terenul este in forma de trapez, ingust in fata si lat in spate - din aceasta cauza a pus casa intr-o parte mai in fata si "foisorul" pe cealalta parte mai in spate.
El a construit toate cele pe numele batranilor, fara nici un adaos fianciar din partea celuilalt frate, fara sa faca nici un act nimic, doar pe intelegerea ca acele constructii sunt ale lui si la o adica celalalt frate sa nu pretinda vreodata ceva de acolo.
Acum casa e gata, atat el cat si batranii vor sa o darame pe cea veche, insa celalalt frate vrea sa stie cum sta situatia: nu ca ar vrea parte din mostenire acum, insa ii e frica ca daca darama casa veche, el nu va mai putea sa vina sa stea in casa fratelui sau (desi acolo vor sta si parintii lui, plus ca fratele i-a zis ca , camera de jos este la dispozitia lui de cate ori va vrea sa vina), ca cine stie poate cumnata-sa (cu care are niste relatii ok insa nu foarte apropiate) ii va interzice sa calce pe acolo, etc.

Ma ajutati cu un sfat, inainte de a incepe propriu-zis discutiile "juridice" in familie?
Adica:
1- cum se poate proteja fratele cel mic (investitorul) de o impartire 1/2 - 1/2 la o adica la decesul parintilor daca nu rezolva in timpul vietii aceasta problema a mostenirii?
2 - poate avea pretentii fratele cel mare asupra cladirilor facute de fratele cel mic, chiar daca nu a contribuit cu nimic?
3 - cum pot face impartirea terenului (acum cand ambii parinti traiesc si sunt lucizi) avand in vedere pozitionarea celor doua constructii? (nu se poate imparti terenul fix la 2 si gata)
4 - ce este mai bine si mai sigur (adica de necombatut in instanta): un testament pe care sa-l faca batranii sau sa vanda celor doi copii partile lor?

Multumesc, sper ca am fost suficient de clara in a expune problema mea.

O zi superba va doresc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:50, 1 Octombrie 2011
Cred ca ar fi bine sa consultati verbal un avocat intr-un mediu privat mai inainte de a purta discutii in familie.Ma refer la discutii concrete cu actele in fata si discutii detaliate despre dovezi.

Cel mai bine ar fi pe scurt sa ii faca o vanzare.
Se poate sa le vanda si la amandoi cate ceva.
Ar fi mai simplu decat cu testamentul.
Cu donatia risca sa se judece ulterior.
Fratele investitor poate face un contract de intretinere cu parintii. Este mai sigur Decat vanzarea.
Va referiti la un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere presupun.
Daca este cu clauza de intretinere exista riscul sa se dovedeasca ca nu a efectuat prestatiile...
Nu! La un contract de intretinere. Nu vanzare cu clauza de intretinere. Este mai sigur pentru fratele care a investit. Se poate cere rezolutiunea contractului numai in cazul neexecutarii obligatiei de catre debitorul obligatiei de intretinere. Vanzarea cumpararea este mai usor de atacat.
Vanzarea rezolva problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poti deveni din coproprietar proprietar unic? vida vida Bună Ziua! Suntem 3 frati. Terenul intravilan (cu casa de locuit ) a fost dezmembrat pe lungime în două părți egale: - O parte ( curte și ... (vezi toată discuția)
Succesiune loredana2009 loredana2009 Suntem 3 frati (majori), tata a murit la sfarsitul anului trecut vrem sa deschidem succesiunea. Dar TATA NU SI-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MOARTEA PARINTILOR LUI, ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)