avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire fiu cu tata vitreg
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire fiu cu tata vitreg

La doi ani dupa ce m-a nascut mama mea s-a recasatorit. Tatal vitreg m-a crescut de mic (fara sa ma adopte sau infieze legal). In urma casatoriei mama a facut un copil si cu acest tata vitreg. Tatal vitreg nu mai are alti copii in afara de cel facut cu mama mea. Tot dupa casatorie au cumparat impreuna un apartament, in acte tatal vitreg fiind trecut proprietar, iar mama coproprietar.
1. In cazul in care tatal vitreg va deceda inaintea mamei, mama va mosteni acest apartament, iar dupa moartea ei eu voi avea dreptul la jumatate din el ca si fratele vitreg?
2. Dar daca mama mea va deceda inaintea tatalui vitreg, eu ce cota parte din apartament voi mosteni dupa moartea tatalui vitreg?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:01, 10 Septembrie 2008
Mama are la acest moment jumatate din ap. iar tata jumatate. (cel putin teoretic, sau prezumat, presupus).

1. Daca moare tatal vitreg, mama mosteneste 1/4 din jumatatea tatalui (la care se adauga jumatatea ei si face in total 5/8 din apartament) iar restul de 3/4 din jumatatea tatalui (adica 3/8 din ap. intreg) mosteneste ...copilul decedatului. Adica fratele dvs. vitreg. Dvs nu mosteniti aici pentru ca nu sunteti fiul acestui tata. Dvs il veti mosteni pe tatal dvs natural (primul sot al mamei).

2. Daca moare mama, tatal vitreg mosteneste 1/4 din jumatatea mamei (la care se dauga jumatatea lui si face in total 5/8 din apt.) iar restul de 3/4 (respectiv 3/8 din tot aprtamentul) veti imparti dvs. cu fratele, pentru ca amandoi sunteti frati dupa mama.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl vitreg a decedat. noi moștenim ceva din apartament, sau doar frații noștri vitregi au dreptul? MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua MAMA mea s-a recasatorit cand aveam eu 10 ani eu mai aveam o sora de 8 ani dupa casatorie au mai rezultat 2 copi cu cel de al2-lea tata in total 4 ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul ambilor soti zoli_nt zoli_nt Acum 5 luni a decedat tatal meu,dupa 4 luni a decedat si mama mea vitrega cu care a fost casatorit 27 de ani. Dupa decesul tatalui meu nu a fost facuta ... (vezi toată discuția)