avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program lucru in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program lucru in preaviz

Daca angajatul se afla in preaviz (in situatia in care el si-a prezentat demisia,nu a fost disponibilizat),are dreptul la reducere de program?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 12:24, 14 Martie 2009
Nu are dreptul la nici o reducere, întrucât în acea perioadă este remunerat, iar programul îi va remâne neschimbat.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2008
Cabinet de Avocatura Ispas Daniel, Avocat
MGabriel a scris:

Daca angajatul se afla in preaviz (in situatia in care el si-a prezentat demisia,nu a fost disponibilizat),are dreptul la reducere de program?


In cazul demisiei, pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. Prin urmare, salariatul nu beneficiaza de nicio reducere de program.
Buna seara !
Izvorul acestui beneficiu se afla in Contractul colectiv de munca unic la nivel natinal care, in art. 74 prevede ca:
(1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
In opinia mea, este de discutat daca alin. 3 este strans legat de alineatul imediat anterior si atunci se aplica numai in cazul desfacerii CIM din initiativa unitatii sau daca el se aplica pentru toate modalitatile prevazute la alin. 1.
Sincer, acolo unde legea (in cazul asta CCMUNT) este neclara, eu o folosesc in favoarea mea... :)
Conteaza si spiritul legii, si acesta este clar. As vrea totusi sa vad o solutie contrara, irevocabila.
Logica juridica va contrazice o interpretare contrara, deoarece angajatorul poate sa renunte cu totul la preaviz, decat sa-l plateasca pe salariatul demisionar sa-si caute de lucru:D
In cazul demisiei, si Codul muncii si CCMUNN nu fac referire la faptul ca in perioada de preaviz salariatul poate sa lipseasca de la serviciu 4 ore pe zi. Deci, NU.
Ar fi chiar culmea! Cum zice dna Diana Persa, dupa ce ca pleaca fiindca vrea el, ii mai fac si favoruri. Unde e, e, unde nu e, nu e.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Timpul de lucru in preaviz pialeone pialeone Buna ziua Intrebarea mea este daca este valabil articolul 74 alin.3 din CCM la nivel national 2011-2014 care spune ca: (3) În perioada preavizului, ... (vezi toată discuția)
Conditii preaviz conform art 74 alin 3 draemi draemi Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema si am nevoie de un raspuns. Mi-am depus demisia la firma la cre lucrez urmand sa intru in preaviz pentru 15 ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa in timpul preavizului adamantium adamantium Luni mi depun demisia de la locul actual de munca, unde beneficiez de catering in valoare de 20 lei/zi. (Nu ni s-au dat bonuri de masa, dar putem comanda ... (vezi toată discuția)