avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii preaviz conform art 74 alin 3
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii preaviz conform art 74 alin 3

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea problema si am nevoie de un raspuns.
Mi-am depus demisia la firma la cre lucrez urmand sa intru in preaviz pentru 15 zile.
Conform articolului 74 alin 3 :

(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii,
pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se
pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.


Firma nu vrea sa-mi acorde dreptul de a muncii doar 4 ore pe zi in timpul preavizului sustinand ca aceasta este valavil doar in cazul in care am fost concediat.
Este articolul 74 alin 3 valabil atat la concedieri cat si la demisii? pentru ca nu este mentionat explicit acest lucru, iar conform articolului eu cred ca mi se incalca un drept. Ce as putea face in situatia aceasta?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: draemi , utilizator 15:29, 30 Martie 2010
CCMUNN 2007-2010
ART. 74-3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
articolul acesta esta valabil in continuarea celorlalte ART. 74- (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
Rezulta ca in cazul demisiei nu este aplicabila reducerea programului de lucru in perioada de preaviz
Art. de care vorbiti se aplica numai in cazul concedierilor ce nu tin de persoana salariatului. Adica, atunci cand angajatorul restructureaza posturi si acorda preavizul de 20 zile lucratoare.

In cazul dvs, initiativa incetarii raporturilor de munca va apartine. Angajatorul nu a facut decat sa ia act de decizia dvs de a demisiona. Nu a initiat nici o procedura. Dvs ati facut-o!

Asa ca va trebui sa efectuati cele 15 zile preaviz in care trebuie sa stati 8 ore/zi la job.
Va multumesc pentru detaliile oferite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Periada de preaviz Marius01 Marius01 Am si eu o intrebare: sunt oblogat sa stau program normal la munca in timpul preavizului? Am auzit ca se poate sta si 4 ore din cele 8 pe care le aveam ca ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru in preaviz pialeone pialeone Buna ziua Intrebarea mea este daca este valabil articolul 74 alin.3 din CCM la nivel national 2011-2014 care spune ca: (3) În perioada preavizului, ... (vezi toată discuția)
In perioada preavizului este obligatoriu a se respecta programul de 8 ore? Popescu Lorena Popescu Lorena Este vb de un Agent Vanzari care incepand de la 01 sept 2009 intra in preaviz ptr 15 zile, am inteles ca poate sta la locul de munca 4 ore . Este adevarat? (vezi toată discuția)