avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare vs. indivizune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare vs. indivizune?

Am mostenit de la mama un cabinet medical pe care acum as vrea sa-l vand. Din cate stiu nu s-a facut iesirea din indiviziune (cabinetul este intr-un dispensar). Unii oameni imi spun ca nu s-ar putea vinde acest spatiu (cabinet+parti comune aferente+teren aferent (sub dispensar)) daca nu s-a facut iesirea din indiviziune. Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:36, 15 Septembrie 2008
Iesirea din indiviziune, conform Codului Civil:
Incetare a proprietatii comune asupra unui bun sau unei universalitati de bunuri,astfel incat, in locul unei cote-parti abstarcte, fiecareia dintre persoane i se atribuie in exclusivitate o portiune determinata, concreta.
Modul specific de realizare a iesirii din indiviziune este partajul pe baza conventiei partilor sau pe cale judecatoreasca.
Multumesc pentru raspuns :) Dar tot am ramas cu nedumerirea: pot sa vand fara sa se faca iesirea din indiviziune? Din fragmentul mentionat mie imi pare ca practic nu intereseaza pe nimeni ce intelegeri am eu cu coproprietarii, chiar daca sunt cvasi-inexistente.
Coproprietarul poate sa vanda o parte din bun.Vanzarea va fi valabila daca la un partaj ulterior partea accea din bun revine chiar in lotul respectivului vanzator. Mai greu va fi pentru cumparator sa-si faca inscrierea in cartea funciara.
Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2008
Elena Ionescu, Consilier juridic
Nu poate vinde o parte (determinata) din bun, poate vinde o cota ideala (adica un fel de procent, fara sa se poata specifica undeva ce cuprinde acel procent: scari, cabinet, dus etc.).
Nu ar avea nicio problema cumparatorul sa-si inscrie dreptul in CF, se inscrie ca proprietar al unei cote ideale de x/y. Exista peste tot.

Daca doriti insa sa vindeti exact acea parte din imobil, trebuie sa iesiti din indiviziune. Fara asta nu puteti vinde decat cota ideala. Si... va puteti alege cu probleme ulterior, atat dv. cat si cumparatorul cotei. Caruia ii va fi mai dificil sa iasa din indiviziune cu exact acea bucatica.

Bafta!
Mersi pentru explicatii. Asa vreau sa vand, cota ideala, nu portiune specifica.

Alte discuții în legătură

Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)