avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce beneficii primeste angajatorul daca angajeaza un ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce beneficii primeste angajatorul daca angajeaza un somer

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca sunt somer si am absolvit o facultate anul acesta si m-as angaja, ce fel de beneficii ar avea angajatorul de pe urma faptului ca sunt si somer si absolvent?Si daca as mai lua ajutorul de somaj in caz ca ma angajez?Stiu ca acest ajutor se acorda pe o perioada de 6 luni si e 50% din indicatorul social de referinta si in caz de angajare se primeste dar doar 30 % din indicatorul de referinta.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: danadaiana , utilizator 11:14, 6 Octombrie 2011
1. In cazul in care va angajati pe o perioada nedeterminata si cu timp normal de lucru veti beneficia de 30% din indemnizatia de somaj, pana la data cand ar fi trebuit sa se termine perioada de somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
...
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
...
Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
...
Art. 84.1.
(1) Angajatorii care, dupã îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 83 alin. (1), menţin raporturile de muncã sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi în condiţiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncã sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentã contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate, conform legii.

(2) Ajutorul financiar prevãzut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioadã de cel mult 2 ani de la data îndeplinirii obligaţiei prevãzute la art. 83 alin. (1).

(3) Prin contribuţii sociale datorate de angajatori se înţelege contribuţia de asigurãri sociale, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate şi contribuţia de asigurãri pentru şomaj.

(4) Ajutorul financiar prevãzut la alin. (1) se vireazã, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, angajatorilor care nu înregistreazã debite provenind din neplata contribuţiilor sociale, prin plata acestei sume, în termen de 90 de zile de la data aprobãrii cererii.

Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.
...

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Pentru amanunte apelati la Agentia de Somaj.
Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avantaje la angajarea unui somer cristid89 cristid89 Buna ziua, As dorii sa stiu care sunt avantajele la angajarea unui somer. Stiu ca se primeste aceal ajutor de stat de 750 de lei in primul an. In afara de ... (vezi toată discuția)
Referitor facilitati angajatori....... SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Ce drepturi are o societate, care angajeaza proaspat absolventi de liceu sau facultate, dar peste 45 de ani sau someri sau in cautare de loc de munca? (vezi toată discuția)
Angajare proaspat absolvent silvia99 silvia99 exista beneficii pt o firma privata in cazul angajarii unui proaspat absolvent de facultate? in ce conditii? multumesc! (vezi toată discuția)