avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens?

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.

Votul este obligatoriu în Belgia pentru că este considerat o responsabilitate faţă de societate. Datoria de a vota nu mai este o obligaţie, ci o onoare – au avut timp din 1893, când a avut loc revizuirea Articolului 48 din Constituţia belgiană, sa accepte ideea ca nu a vrut nimeni sa le ingradeasca dreptul de a vota, ci s-a urmarit responsabilizarea cetatenilor.

Sancţiunile pentru nonvoting în Belgia sunt stabilite in Codul electoral, amenda la prima neprezentare fiind simbolica; pentru o a doua neprezentare la vot într-o perioadă de şase ani, se ridica la o sumă aproape înzecită faţă de prima amendă. Pentru o a treia neprezentare la vot într-o perioadă de zece ani, numele nonvotanţilor sunt postate pe un tablou în faţa Primăriei. Cei care nu se prezintă la vot de patru ori în cincisprezece ani, se pot aştepta la o privare de dreptul de a vota pentru o perioadă de zece ani şi la incapacitatea de a fi numiţi, promovaţi într-o funcţie publică sau de a primi o distincţie de la autorităţile publice.

In Australia sistemul de vot este obligatoriu pentru alegerile federale din anul 1924: la fel ca si in Belgia, a vota a devenit o parte integrantă a culturii australiene.
Pentru ca sistemul lor de vot mi se pare foarte interesant, am luat ceva mai mult din text:



În modelul electoral australian sunt trei tipuri de obligativitate: înregistrarea obligatorie, votul obligatoriu şi o preferinţă electorală obligatorie.

Obligativitatea de a se înregistra [...] În Australia sunt înregistraţi cu drept de vot 12,1 milioane de australieni. Insa doar obligativitatea înregistrării în vederea votului nu este suficientă pentru a rezolva problema absenteismului.

Obligativitatea unei preferinţe electorale se referă la faptul că alegătorul trebuie să clasifice pe buletinul de vot candidaţii în funcţie de preferinţe – de la cel mai preferat până la cel mai puţin preferat - astfel încât fiecare candidat trebuie să fie marcat cu un grad de preferinţă. Acest sistem are ca efect creşterea reprezentării unui al treilea partid politic şi diversificarea compoziţiei Legislativului. (asta aplicata la noi ar fi... :rolleyes: )

Cheia de boltă a sistemului electoral australian este votul obligatoriu care se corelează cu sancţionarea cetăţenilor înregistraţi care nu s-au prezentat la vot.
Sistemul australian este surprinzător de simplu. Votul se petrece într-o sâmbătă între ora 8.00 şi ora 20.00. Când votantul se prezintă la secţia de votare, numele său este bifat în lista cu alegătorii înregistraţi. Dacă numele unui alegător nu a fost bifat, acesta primeşte un mesaj prin care i se cere să-şi justifice absenţa.
La cele mai recente alegeri federale, în jur de12 milioane de alegători s-au prezentat la vot şi doar 500.000 de astfel de mesaje au fost expediate. În practică, orice explicaţie, mai puţin am uitat sau am fost ocupat, sunt acceptate. Votanţii ale căror motive nu sunt acceptate sunt obligaţi să plătească o mică amendă.



Critica cea mai vehementa adusa acestui sistem de vot obligatoriu este faptul că



"obligaţia de a vota neagă dreptul de a vota". Cu alte cuvinte, votul obligatoriu încalcă etica de iniţiativă personală care este centrul unui guvern democratic. Potrivit unei critici acide, “este absurd să afirmi că avem o democraţie adevărată în Australia, atunci când ajungi să-ţi ameninţi oamenii cu amendă sau chiar închisoare, dacă nu participă la vot la nivel naţional şi la alegerile de stat”.



Nu vreau sa spun ca imi imaginez / doresc un fel de latz al hingherilor care sa ne taraie la sectiile de votare sau niste amenzi uriase ori mai stiu eu ce sanctiuni pentru neprezentare, insa poate ar trebui sa fim obligati sa iesim din pasivitatea (sau resemnarea) cu care asistam la dansul tip Brasoveanca pe care il face tara noastra pe muzica politicienilor.

Nu mai am de adaugat decat ca, in opinia mea, daca am fi obligati sa votam ar fi imposibil ca alegerile sa fie fraudate. Reala sau inchipuita, aceasta acuzatie (sau scuza) am auzit-o toti de atatea ori ca nici nu mai are rost sa comentam.

Ce parere aveti? Ar fi bun pentru Romania sistemul de vot obligatoriu? Ati sustine proiectul de lege?

Daca o sa deschideti linkul, o sa vedeti (celor care stiu deja le cer scuze ca ii pun alaturi de mine) ca



A fost odată în România... votul obligatoriu!

Decret-lege pentru alegerea deputaţilor senatorilor
prin vot obştesc, obligatoriu, egal, direct şi secret, pe baza
reprezentării proporţionale, 16 noiembrie 1918

Art1.
Toţi cetăţenii români majori vor alege prin vot obştesc obligator, egal, direct şi secret şi pe baza reprezentării proporţionale, un număr de deputaţi proporţional cu populaţia.
[…]

Buna seara!

Multumesc pentru invitatie! :vishenka:

Sunt de acord cu acest proiect daca si numai daca exista in buletinul de votare si optiunea "nu sunt de acord cu niciun candidat" la care sa mi se ceara eventual si motivele pentru care nu sunt de acord
Desi poate parea aberant, eu m-am confruntat cu aceasta situatie si nu sunt de acord in a alege din 2 rele.
Multumesc si eu pentru participare :)

Cred ca pe termen lung ar disparea ''greata'' fatza de sistem; poate am ajunge sa consideram si noi votul o responsabilitate fatza de societate sau o datorie de onoare.
Si atunci nu am mai fi pusi in situatia de a alege intre 2, 3 sau mai multe rele.
Si eu sustin aceasta propunere legislativa. Este responsabilitatea tuturor cetatenilor sa voteze pentru ca ei au ca parte a societatii si a natiunii un drept de decizie asupra soartei tarii. Pe langa asta tentativele de frauda ar deveni indeficiente daca se prezinta la vot 99% din populatie fata de 35%
Buna seara,
Va multumesc pentru invitatie.
Eu,sunt de acord cu un astfel de proiect. Cel putin,asa s-ar putea sa se mareasca numarul alegatorilor,cu toate ca nu mai sunt sigur de cat de corecte sunt alegerile.
Dupa mine,in Romania nu se mai poate ajunge la o corectitudine asa de curand,iar guvernantilor le convine acest haos.
Teoretic,votul maselor largi ar conta,cu conditia ca ele sa cunoasca precis despre ce este vorba atunci cand voteaza si,mai ales,sa nu mai primeasca daruri de la niciun partid.
Practic,in momentul de fata,este indicat un Tepes-Voda,daca s-ar gasi.
As vota cu cea mai mare sinceritate un astfel de personaj,cu conditia de a vedea rezultatele masurate in tepe pline de cei ce merita,cei ce au distrus tara asta. Clar.
O seara buna.
@Alex_Munteanu a scris:



Pe langa asta tentativele de frauda ar deveni indeficiente daca se prezinta la vot 99% din populatie fata de 35%



Mie asta mi se pare cel mai mare castig; cred ca multi, foarte multi dintre cei care nu merg la vot au motivatia Degeaba merg, ca si-asa iese cine trebuie! (cu variatiuni).
Poate am scapa de ideea ca alegerile sunt / ar putea fi fraudate.

@gigelas a scris:



Teoretic,votul maselor largi ar conta,cu conditia ca ele sa cunoasca precis despre ce este vorba atunci cand voteaza si,mai ales,sa nu mai primeasca daruri de la niciun partid.



As vrea sa vad care partid ar avea bani de pui pentru jumatate din populatie :D
Ar trebui sa se bata in realizari / proiecte si ar fi musai sa scoata in fatza personalitati reale, nu fabricate de propaganda de partid.
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2011
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Datoria civica de a merge la vot praetore praetore Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-) (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)