avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Datoria civica de a merge la vot
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Datoria civica de a merge la vot

Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-)
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:32, 25 Iulie 2009
In Romania intalnim “votul liber exprimat”, adica posibilitatea cetateanului de a participa sau nu la alegeri, iar in cazul in care participa de a/si manifesta liber optiunea pentru o anumita lista de candidati sau pentru un anumit candidat. Avem alternativa votului obligatoriu care se practica azi in Italia si Belgia (sper sa nu gresesc) si care a fost practicat si in Romania conform Constitutiei din ’23.

Simt civic ? Nu cred ca astfel se pune problema ci « ce imi da mie dreptul de a comenta, de a/mi spune parerea, de a huli actuala conducere cand eu, in nepasarea mea nu am fost in stare sa/mi exprim optiunea cu privire la actualul conducator ? » adica dintr/o data m/am trezit destept ? Dintr/o data stiu ca actualul conducator este un incapabil si mai ales stiu ca cei care l/au votat sunt niste ...beeepppp. pai la momentul votului unde imi era « desteptaciunea » ? In conditiile in care legea imi da dreptul sa imi exprim parerea cu privire la un candidat, de ce sa nu ma bucur de acest drept si eventual sa/mi spun in sinea mea « dintre toti nenorocitii de candidati, il aleg pe cel mai putin nenorocit ; poate reuseste sa faca ceva...poate mai mult decat ceilalti »

Fara a examina dreptul la vot in sistemul constitutional romanesc, observam ca romanul tinde sa fie din ce in ce mai nepasator. Este mult mai simplu sa blamezi, este mult mai simplu sa te preocupi de orice altceva decat sa mergi la vot, sperand ca astfel viata ta societala sa fie mai buna : nu mai vorbes de nivel de trai..

Azi imi spunea un coleg ca nu a fost la vot din lipsa de chef ; in schimb colegul este unul dintre cei mai inversunati critici ai oricarei conduceri (sef de stat, primar etc). Banuiesc ca toti avem astfel de colegi. Iti mai vine sa stai de vorba cu ei pe diverse teme politice sau privind exercitarea drepturilor. Mie nu !

Cat despre « a participa la sectiile de votarea », sora/mea a fost vicepresedinte la o sectie de votare pentru europarlamentare. Alaturi de ea si alte colege. Sunt studente in anul 2 si s/au instris pe motiv de a castiga ceva bani. Banii primiti sunt multi dar presupun ca sunt bineveniti pentru unele capricii. Nu cred sa existe participare la sectii de votare din cauze de corectitudine, din dezvoltat simt al dreptatii asa cum unii parlamentari glasuiesc « pe » televizor. Membrii partidelor participanti la sectii numara de regula orele, se roaga de presedinte sa ii lase sa plece acasa vreo doua ore etc. Atentie ? Prea putini. Simt civic ? Da de unde. Sunt trimisi de partide, se conformeaza si isi calculeaza pe nr de zile suma ce o vor incasa.

Se evita asumarea responsabilitatii dar se incearca responsabilizarea altora. Ce s/ar fi intamplat daca exercitarea dreptului la vot ar fi fost obligatorie in Romania si s/ar fi sanctionat lipsa de participare ?

Madalina s

smadalina a scris:

Ce s/ar fi intamplat daca exercitarea dreptului la vot ar fi fost obligatorie in Romania si s/ar fi sanctionat lipsa de participare ?


Daca exercitarea dreptului la vot ar fi fost obligatorie atunci exista posibilitatea ca la numaratoarea votului sa se gaseasca foarte multe buletine de vot nule si atunci numarul celor care nu s-ar fi dus la vot ar fi fost egal cu cel al voturilor nule.


"Domeniul posibilului joacă un rol de seamă în concepţia noastră despre cele legate de lume şi om. Alegerea alternativelor, anticiparea împrejurărilor, raţionamentul ce porneşte de la ipoteze şi presupoziţii, experimentele mentale, nu sunt decât câteva exemple ale interesului nostru pentru posibilitate. Îndrumarea raţională a acţiunilor umane face apel la posibilităţi: încercăm să ne protejăm împotriva lor, să le prevenim sau, dimpotrivă, să le realizăm.Teoria posibilităţii reprezintă o componentă importantă a înţelegerii căilor umane de gândire şi acţiune."
Nicholas Rescher, A Theory of Possibility
multumesc pentru raspunsuri....cel din urma...ma facut sa ma gandesc profund la probabilitati matematice....si la filozofia maselor de oameni ....ceva un strop spre socialism ...poate...
datorie civica.. doar noi, alegatorii avem datorii. cei alesi.. ei, odata incheiata campania electorala, nu mai au. m-am saturat de datorii. merg la vot daca vreau. dar nu voi merge nici la europarlamentare si la cele din noiembrie pentru ca nu am ce sa votez. oricum, nu conteaza. marturie alegerile parlamentare din 2008.

Alte discuții în legătură

Transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens? Ares-3 Ares-3 Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota: ... (vezi toată discuția)
Angajare... ch_mi ch_mi Buna ziua.Am aplicat la un job la forta civica pt observator la alegeri pe 7 iulie dc am inteles bine,am primit ca raspuns un formular in care trebuie sa trec ... (vezi toată discuția)
Viza de flotant ianasi claudia ianasi claudia Care este termenul limita pentru stabilirea resedintei in vederea exercitarii dreptului la vot in alegerile locele din 5 iunie? (vezi toată discuția)