avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... alcatuirea Comitetului de securitate si sanatate in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

alcatuirea Comitetului de securitate si sanatate in munca

Pentru constiuirea unui Comitet de securitate si sanatate in munca, Art. 58. din HG nr. 1425/2006, prevede: alin. (1) Comitetul de securitate şi sănătate in muncă este constituit din reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice in domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, pe de o parte, şi angajator sau reprezentantul său legal şi/sau reprezentanţii săi in număr egal cu cel al reprezentanţilor lucrătorilor şi medicul de medicina muncii, pe de altă parte.
alin. (2) Lucrătorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern de prevenire şi protecţie este secretarul comitetului de securitate şi sănătate in muncă.
Intrebarea este:
a) reprezentantii angajatorului tb. sa fie in numar egal cu reprezentantii lucratorilor, sau
b) angajatorul+reprezentantii sai+medicul de medicina muncii trebuie sa fie in numar egal cu cel al reprezentantilor lucratorilor?
Din articol rezulta ca, daca am 4 reprezentanti ai lucratorilor, pe de o parte, de cealalta parte trebuie sa am angajatorul+ 4 reprezentanti ai angajatorului + medicul de medicina muncii (adica 6 persoane). In aceasta situatie, nu mai exista paritate
Gresesc?
Cel mai recent răspuns: ContSters30121 , utilizator 13:38, 1 Mai 2009
Comitetul de securitate şi sănătate în muncă funcţionează în baza regulamentului de funcţionare propriu.
Aici se poate stabili modalitatea de votare in sedinta.
radlili a scris:
inseamna ca medicul de medicina muncii nu are drept de vot, ci doar consiliaza.....


Intr-adevar, in teorie rolul medicului nu este de a lua partea angajatilor sau a angajatorului, ci de a fi parte neutra, cu rol de consiliere a angajatorului si a angajatilor din pozitia de expert in domeniul preventiei bolilor profesionale/promovarii sanatatii. Oricum medicul nu este angajat al unitatii, ci doar presteaza servicii, deci nu poate decide pentru problemele unitatii (exceptie: in cazul unui serviciu medical intern, lucrurile sunt mai complicate, dar principiul de baza ramane).

Deci, in acest caz, raportul de forte devine egal.

In practica probabil ca se procedeaza altfel...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Componenta cssm RaduC82 RaduC82 Buna ziua! As dori, daca este posibil o lamurire privind componenta CSSM: paritatea angajat/angajator se refera numai la membrii CSSM sau include si ... (vezi toată discuția)
Cssm legal intrunit mvasilescu mvasilescu La un CSSM pot participa trei reprezentanti ai lucratorilor (din cei 4 nominalizati in decizie), 2 reprezentanti ai angajatorului (din cei 3 nominalizati in ... (vezi toată discuția)
Constituire - cssm AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati, ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie ... (vezi toată discuția)