avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocatii la reciclare
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocatii la reciclare

De curand au aparut prin randurile avocatilor un nou subiect de discutie :OBLIGARE ACESTORA LA CURSURI DE PREGATIRE PROFESIONALA se spune ca toti avocatii vor fi obligati sa faca un Masterat ori in lipsa acestuia sa participe anual la niste cursuri. O fi zvon o fi adevarat mie cel putin mi se pare o exagerare..... asta daca nu are cineva vreun interes sa faca ceva impotriva avocatilor. De ce spun asta......a interveni in activitatea unei profesii atat de liberale cum e avocatura e o ofensa adusa nu profesiei ci dreptului in general. Avocatul este garantul corectitudinii justitiei al drepturilor celor pe care ii apara, legea si clientul fiind singurii in fata carora el da "socoteala". Persoana care angajeaza un avocat este singura pe care trebuie sa intereseze cat de pregatit profesional esta acesta si ar trebui sa fie singurul criteriu dupa care il angajeaza (ceea intre noi fie vorba mai trebuie sa asteptam-dar acesta ar fi alt subiect). Cine va preda cursuri unui avocat ? - Un profesor care este ori avocat si care poate fi adversar in instanta si sa sustina contrariul celor predate(interesul clientului) ori un judecator a carui hotarare data o critic eu ca avocat intr-o cale de atac (si o si casez)
Parerea mea e ca se doreste a se lovi in vreun fel in avocati . Voi ce credeti?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 16:57, 18 Iunie 2009
[ link extern ]

Zvon nu e. Cat de gandita e ... asta-i alta problema.

"Traduceti-mi" si mie fraza asta. Sunt eu prea obosita acum... sau... Voi ce intelegeti din fraza asta?.

Dacă un avocat nu atinge media de 20 de ore de formare continuă pe an, în anul următor, acesta va fi obligat să atingă un număr superior cifrei de 20 de ore, astfel încât, numărul de ore de formare din fiecare an să nu fie mai mic de 10 ore.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
romascanu, moderator
Da, buna chestie. Atatea ore, dar nu chiar atatea, dar pana la urma cateva ore sa fie. :D

Am vazut si mai jos o fraza cum ca trebuie platite acele cursuri, dar sunt... deductibile. O veste buna! :rofl:
Pai noi aici, ce facem ? Asta nu cumva e tot formare continua ? Eu am deja 20 de ore ! Parol!
Lasand gluma la o parte nu cred ca pregatirea profesionala sau formarea continua sunt rele in sine. Depinde cum sunt concepute. Daca sunt concepute ca niste cursuri in care:
Cine va preda cursuri unui avocat ? - Un profesor care este ori avocat si care poate fi adversar in instanta si sa sustina contrariul celor predate (interesul clientului) ori un judecator a carui hotarare data o critic eu ca avocat intr-o cale de atac (si o si casez)

atunci e de rau. Pentru ca presupune ca eu sunt obligat sa merg 20 de ore pe an sa ma pisalogeasca unul cu ceea ce a citit el (de parca eu nu stiu sa citesc) iar eu sa iau constiincios notite (de care sa scap la prima pubela intalnita pe drumul spre cafenea) pentru ca saptamana viitoare am o cauza la domnul X si sa nu se supere (pentru acelasi motiv nu emit pareri si nu-l contrazic).
Poate fi si de bine. Formam grupuri de 10-20 avocati, alegem o sala, un presedinte de sedinta, un secretar, ambii prin vot si un subiect de dezbatere tot prin vot. Fiecare se pregateste dupa mintea si posibilitatile lui si face un referat pe un numar limitat de pagini (se pot copia referate de pe o multime de site-uri :duh: ). La urmatoarea sedinta se dezbate problema, se argumenteaza pro si contra, se emit pareri, se arata jurisprudenta relevanta, solutii, etc. si se indosariaza referatele si pv-ul de sedinta care se depun la arhiva baroului. Cine are urechi de auzit aude si baga la bibilica (daca are ce baga si unde baga).
In felul acesta cred ca pregatirea continua ar fi un lucru bun.
@ Nicoleta. E simplu. De ce n-au scris pur si simplu 10 ore pe an atunci ? Pentru ca era banal. La fel cum este banal sa numeri oamenii dintr-o sala de judecata pentru a afla cati sunt in loc sa numeri picioarele si capetele, sa le aduni, suma sa o imparti la doi din care sa scazi jumatate din numarul capetelor pentru a afla cati oameni sunt in sala.

Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Azi am fost la primul curs de perfectionare profesionala a avocatilor organizat de Baroul Brasov. Nu s-au luat notite, am discutat pe marginea unor noutati in materia dreptului familiei, pe marginea unui subiect propus de unii dintre noi si cred ca aceste module (care nu trebuie sa fie nici pe departe predate ca niste cursuri studentesti, deoarece lector este un coleg avocat!!!) sunt foarte bune pentru avocati avand in vedere structurarea acestora ca niste dezbateri pe marginea unor modificari legislative in anumite domenii, noutati pe care le putem discuta si teoretic si practic, pe baza spetelor intalnite in instanta si pe baza jurisprudentei CEDO sau a dreptului comparat.
Impartasirea experientei colegilor nostri este un lucru benefic pentru toti avocatii, deoarece dreptul este in permanenta miscare.
Si eu am avut o reticenta in ceea ce priveste obligativitatea efectuarii a 20 de ore/an in cadrul acestor cursuri, precum si cu privire la plata acestora, dar astazi mi-am schimbat parerea. ;)
romascanu a scris:

[ link extern ]

Zvon nu e. Cat de gandita e ... asta-i alta problema.

"Traduceti-mi" si mie fraza asta. Sunt eu prea obosita acum... sau... Voi ce intelegeti din fraza asta?.

Dacă un avocat nu atinge media de 20 de ore de formare continuă pe an, în anul următor, acesta va fi obligat să atingă un număr superior cifrei de 20 de ore, astfel încât, numărul de ore de formare din fiecare an să nu fie mai mic de 10 ore.

Vin si eu sa-mi dau cu parerea si nu vreau sa supar pe nimeni , dar mie mi se pare destul de logic chestia asta cu orele .
Normal se cer in medie 20 de ore pe an , dar nu mai putin de 10 ore necesare pentru a putea trece in anul urmator de pregatire.
EX.: Daca X a facut in primul an numai 12 ore (din diverse motive ), in anul urmator el va trebui sa faca cele 20 de ore obligatorii pe anul in curs plus sa recupereze diferenta ramasa de 8 ore din anul precedent .

Alte discuții în legătură

HotÃrÂrea nr. 14 privind pregÃtirea profesionalà continuà a avocaÞilor Attila-Arpad Dombi Attila-Arpad Dombi http://unbr.ro/Congres_2008/REZ_HOTARARI/14-HOTARARE%20CONGRES%202008%20PREGATIREA%20PROFESIONALA%20CONTINUA-250608.doc Ce parere aveti despre aceasta ... (vezi toată discuția)
Ore de pregatire profesionala continua Alex Chiciu Alex Chiciu Cate ore trebuie sa urmeze un stagiar si cate ore trebuie sa urmeze un definitiv pana la sfarsitul anului 2010 (pentru a primi acea \"licenta\")? va ... (vezi toată discuția)
Clauza de formare profesionala sci_adrn sci_adrn Buna ziua, In prezent activez la o firma cu domeniul in IT, in care am intrat ca si trainee si am incheiat un act aditional intre parti pe o suma de 20.000 ... (vezi toată discuția)