avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diferente salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diferente salariale

Buna seara tututor, am o mica nelamurire si nu reusesc sa ii dau de cap. In ce baza o societate comerciala poate sa isi plateasca personalul angajat cu o indemnizatie semnificativ diferita in conditiile in care atat salariatul nr 1 cat si salariatul nr 2 indeplinesc aceleasi atributiim contractul de munca e identic, singura diferenta dintre ei e ca salariatul nr 1 is desfasoara activitatea la sediul din bucuresti iar salariatul nr.2 intr-un oras important din provincie. Ce poate sta la baza acestei decizii si ce masuri ar putea lua salariatul nr 2 ca sa beneficieze de acelasi salariu? Poate fi obligat angajatorul sa acorde tuturor celor care desfasoara aceasi activitate ca si cei din bucuresti, dar in provincie, locul unde isi desfasoara activitatea fiind singura diferenta existenta dintre ei? Ca sa ma intelegeti mai bine este vorba de un call center - atat angajatul din Bucuresti cat si cel din provincie raspund solicitarilor abonatilor.
Ma intereseaza in special ce ar putea solicitat angajatul din provincie angajatorului pentru a fi platit cu acelasi salariu ca si cel din Bucuresti. Precizez ca fiind vorba de o unitate privata nici nu se pune problema infiintariin unui sindicat care sa le apere interesele.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 08:46, 14 Septembrie 2008
Legea impune un salariu minim pe care angajatorul trebuie sa il respecte.
Angajatorul nu este obligat de nimic sa acorde tuturor angajatilor acelasi salariu.
Stiu ca nu se poate obliga angajatorul. Ideea era se se poate face impotriva acestei discriminari, repet singurele diferente fiind doar locatiile unde angajatii isi desfasoara activitatile? Doar pentru ca isi desfasoara activitatea in Bucuresti este indreptatit la un salatiu mai mare? cred ca "discriminare" este cuvantul care caracterizeaza cel mai bine acest fapt, si avand in vedere ca este vb de o companie multinationala vroiam sa primesc unele sugestii legale prin care pot sa abordez aceasta problema, iar de negociere angajatul din provincie nu poate pur si smplu sa solicita o intrevedere cu directorul companiei ca sa isi negocieze salariul.......
Ma repet dar, cand am scris acest post nu m-am gandit nici o clipa la o impunere fortata in fata angajatorului, sunt interesata de o solutie legala si elegata, ca sa zic asa, in urma careia angajatul sa nu aiba de suferit. Personal mi se pare o mare nedreptate.,
Si haideti sa fim seriosi, este legala o diferenta salariala care se refera la locatia sediilor societatii doar pentru ca asa vrea angajatorul, si ce negociere sa aiba loc intre angajat si angajator cand in momentul in care are loc angajarea si prezentarea conditiilor salariale angajatul are posibilitatea sa accepte sau sa refuze postul, nu stie si nici nu poate spune vreau salariu de Bucuresti.
Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2008
Biara, utilizator
Diferentele de salararizare daca nu sunt determinate si justificate prin experienta, vechime in domeniu, studii , eficienta si eficacitate diferite ale lucratorilor ( cum foarte bine mentioneaza D-nul Tudor Valeriu ), , pot fi determinate si de nivelul de salarizare al zonei, volumul de lucru diferit al lucratorilor din cele doua locatii (Bucuresti - Mare Oras din Provincie ) si de veniturile reale pe care le aduce lucratorul pentru firma prin prestatia sa.

Mai pot fi determinate de o politica pe termen lung a firmei. Poate ca locul dvs. de munca este doar o testare a largirii ariei de cuprindere pentru care nu se aloca prea mari resurse financiare.

Si mai sunt si multe alte elemente care determina diferentele salariale dar cred ca atatea argumente va vor convinge ca e vorba de o diferentiere salariala pe care o percepeti psihic ca discriminare

In relatia munca -salariu e similar ca la piata de zarzavat. Depinde de piata ( mai departe sau mai aproape de centru ) , de zi si de ora la care cumperi, de vanzator, de pretentii personale, de calitea marfii de cum te intelegi la "targ" etc.



.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminare salariala magda16 magda16 Este corect ca 2 angajati cu aceeasi vechime in munca, aceeasi munca prestata, aceeasi functie, aceeasi specializare si grad profesional sa aiba un salariu de ... (vezi toată discuția)
Salariul minim diferentiat pentru persoanele cu studii superioare George Hututui George Hututui Conform acestei ordonante despre salariul minim diferentiat pentru persoanele cu studii superioare, angajatorul nu are voie sa-i plateasca pe cei care au un ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii la concediere sabinna sabinna CCM al unei societati, prevede acordarea unui nr. de salarii compensatorii la concedierea salariatilor din motive ce nu tin de persoana sa: art. 65 si 66 Codul ... (vezi toată discuția)