avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TAXA JUDICIARA DE TIMBRU . SCUTIRE PRIMARIA MUN ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TAXA JUDICIARA DE TIMBRU . SCUTIRE PRIMARIA MUN BUCURESTI?

Buna ziua.
Solicit o parere cu privire existenta/inexistenta platii taxei de timbru, a P.M.B- prin Primarul General intr-o actiune in constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune, in cuantum de 50% din valoarea achitata de reclamant la Judecatorie.

P.M.B. a formulat recurs la T.M.B. fara a depune taxa de timbru.

In drept,potrivit art.16 indice 1 cu 4 - 17 indice 2 cu 1 din Legea 146/1997-
“Sunt scutite de taxa judiciara de timbru cererile, actiunile si caile de atac formulate de catre prefect sau primar pentru anularea actelor juridice facute sau emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991..”….precum si de alte institutii publice, indiferent de calitatea procesuala a acestora cand au ca obiect venituri publice”

In niciunul din articolele prevazute in Legea 146/1997, nu scuteste recurenta de plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar, avand in vedere obiectul cauzei deduse judecatii pe dreptul comun, respectiv aceea de constituirea unui drept de proprietate prin uzucapiune.

Intrebare: Este legal ca instanta sa oblige P.M.B. la achitarea taxei de timbru pentru exercitarea caii de atac?
Multumesc anticipat pentru interes.
Radu S.
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 00:47, 14 Octombrie 2011
Dupa pararea mea...raspunsul la intrebarea dvs subzista in a stabili daca terenul ce face obiectul dosarului prezentat poate constitui sau nu "venit public"
Asa cum sunt definite prin codul fiscal ..."Veniturile statului sunt formate din totalitatea resurselor banesti instituite prin legi, care contribuie la constituirea fondurilor banesti ale acestuia,alcatuind un tot unitar denumit sistemul veniturilor publice."
Am gasit si o speta....
"Taxa judiciara de timbru. Venituri publice. Scutire.

Apelanta fiind institutie publica beneficiaza de scutire de taxa judiciara de timbru.

Prin sentinta nr.4975/1999, Tribunalul Bucuresti ? sectia comerciala a anulat, ca netimbrata, actiunea reclamantului C.G.M.B. impotriva paratei S.C. ?M? ? S.R.L. Bucuresti.
Instanta de fond a retinut ca in anexele Legilor nr.76/1996 si 189/1998, nu sunt incluse ca fiind surse de venit local cotele de asociere si penalitatile de intarziere in plata acestora.
Impotriva sentintei a declarat apel, in termen, netimbrat, reclamantul, criticand-o pentru nelegalitate.
Se sustine ca, in mod gresit s-a anulat actiunea ca netimbrata, deoarece, in speta, sunt aplicabile prevederile art.17 din Legea nr.146/1997 si art.21 alin.2 din Normele Metodologice pentru aplicarea Legii nr.146/1997, dispozitii care prevad ca sunt scutite de taxa de timbru cererile si actiunile formulate de institutiile publice, care au ca obiect venituri publice.
Apelul este intemeiat.
Potrivit dispozitiilor art.12(I) din Legea nr.189/22.10.1998 privind finantele publice locale, "Consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale, dupa caz, pot aproba colaborarea sau asocierea pentru realizarea unor lucrari si servicii de interes public local, pe baza de conventii sau contracte de asociere, in care se prevad si resursele financiare reprezentand contributia fiecarei autoritati a administratiei publice locale implicate".
Potrivit anexei nr.2 Cap.II din Legea nr.36/1999 ? Legea bugetului de stat pe anul 1999, veniturile proprii si cheltuielile care se prevad in bugetele proprii ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor Muncipiului Bucuresti si ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, sunt venituri publice obtinute in urma exploatarii spatiilor comerciale, care ajung la bugetul local. Banii incasati cu titlu de profit minim garantat se varasa la bugetul local.
In consecinta, apelanta fiind institutie publica, formuland o actiune care are ca obiect venituri publice, potrivit art.17 din Legea nr.146/1997, coroborat cu art.21 alin.2 din Normele Metodologice pentru aplicarea Legii nr.146/1997, beneficiaza de scutiri de taxa de timbru."
Multumesc pentru parere. Un teren aflat in proprietate particulara nu poate fi interpretat ca ar reprezenta "venit public". Pe cale de consecinta consider ca ar fi normal ca instanta sa oblige PMB la plata taxei de timbru pentru ca au exercitat recurs impotriva hot. de fond.
Ramane de vazut ce va dispun e instanta la termenul urmator cand voi ridica pretentia de a fi obligata primaria sa plateasca taxa de timbru sub sanctiunea respingerii cererii ca netimbrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de timbru noa noa Are obligatia o persoana institutie de drept public, cu finantare din venituri proprii si in completare venituri de la bugetul de stat sa achite taxe judiciare ... (vezi toată discuția)
Primaria poate acorda scutire de la plata taxelor judiciare de timbru? mada75lina mada75lina am si eu o intrebare cine poate acorda scutire pt. taxa judiciara de timbru? poate acorda directia de impozite si taxe a primariei? eu lucrez acolo si am ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru ContSters134265 ContSters134265 Se platesc taxe la tribunal pentru atacarea la instanta de contencios administrativ a unei Hotarari a Colegiului Director al Consiliului National pentru ... (vezi toată discuția)