avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA depasire plafon tva intracomunitar intreprindere ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

depasire plafon tva intracomunitar intreprindere individuala

sunt intreprindere individuala, neplatitoare de tva, si fac achizitii intracomunitare , iau marfa din Germania fara tva si o vand in Romania fara tva.Am depasit plafonul de 10.00 euro privind achizitiile intracomunitare si nu m-am inregistrat ca platitor de tva, nu am depus VIES 390 si nici 301.Sefa mea spune ca prevederile referitoare la plafonul de 10.00 euro nu se aplica in cazul intreprinderilor individuale, dar eu nu gasesc asta in Codul Fiscal.
Cel mai recent răspuns: biaioana , utilizator 00:45, 26 Ianuarie 2012
se aplica oricarei persoane impozabile, iar intreprinderea individuala este persoana impozabila.
cititi cu atentie art. 127 si art. 153 indice 1, alin 1, litera a) din codul fiscal.
bun am inteles articolul 127 sunt persoana impozabila, dar nu inteleg restul primesc informatii contradictorii, de la finante mi s-a spus ca nu devin platitor de tva daca depasesc achizitiile de 10.00 euro,am inteles si asta, eu trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva atunci cand depasesc vanzari de 35.000 euro.Pana aici e clar, dar trebuia sa depun declaratia 301? si 390 PANA SA MA INREGISTREZ CA PLATITOR DE TVA ? asta nu mi-e clar
cand depasiti plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro (34.000 lei) intreprinderea individuala este obligata, in temeiul art. 153^1, alin 1, lit. a) cod fiscal, sa se inregistreze in scopuri de tva intracomunitar si sa se inscrie in ROI.
codul de tva obtinut va fi folosit doar pentru operatiuni intracomunitare nu si pentru operatiuni interne pentru ca in romania firma nu este platitoare de tva decat dupa depasirea plafonului de vanzari de 35.000 euro (119.000 lei)
una este inregistrarea in scopuri de tva intracomunitar si alta este inregistrarea in scopuri normale de tva (platitor de tva).
codul de tva intracomunitar obtinut se transmite furnizorului si acesta va emite o factura fara tva.
mai departe, intreprinderea ind. va plati tva in romania prin depunerea decontului special de tva, formular 301 si va inscrie achizitia in decl. 390 vies.
decl. 390 vies se depune atat de catre platitorii de tva cat si de catre neplatitorii de tva inregistrati in scopuri de tva intracomunitar, asa cum am aratat mai sus.

ART. 156^4 Declaraţia recapitulativă
(1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 trebuie să întocmească şi să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice, o declaraţie recapitulativă în care menţionează
d) achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă.
va multumesc din suflet pt raspuns, asta da raspuns pe intelesul tuturor si cu litera legii explica pe intelesul oamenilor care nu stiu sa interpreteze codul fiscal, mai ramane sa o lamuresc pe sefa ca trebuie depus 301+390, este deja inregistrat in roi si are cod de inregistrare fiscala ro................. altul decat cui.din ultimele discutii cu sefa aratandu-i ce ati scris Dvs. ea sustine ca nu trebuie platit tva in tara desi valoarea achiziilor este de cateva mii de euro peste 20.000 si practic ar trebui sa plateasca tva la achizitiile astea + am depasit plafonul de 35.000euro si ne-am inregistrat ca platitori de tva si tot ce vindem de acum platim tva, practic platim un tva de 2 ori ( consider ca a fost o greseala inregistratrea ca neplatiror de tva, daca era din prima platitor de tva lua marfa din germania fara tva, nu platea tva nici in tara si o vindea cu tva in tara, evitand astfel plata tva in tara,asa trebuie sa plateasca tva si tara pt achizitii si la vanzare ca a devenit intre timp platiror de tva.
trebuie depus decontul special de tva, formular 301
ART. 156^3 Decontul special de taxă şi alte declaraţii
(1) Decontul special de taxă se depune la organele fiscale competente de către persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153, astfel:
a) pentru achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), de către persoanele impozabile înregistrate conform art. 153^1;

daca intre timp v-ati inregistrat ca platitori de tva in romania puteti sa ajustati in favoarea
dvs. tva achitata, deci aveti drept de deducere, conform legii.

În sensul art. 152 alin. (9) din Codul fiscal, persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă prin opțiune conform prevederilor art. 152 alin. (3), coroborate cu prevederile art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, și persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă în cazul depășirii plafonului de scutire în termenul stabilit la art. 152 alin.(6) din Codul fiscal au dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:
a) bunurilor aflate în stoc și serviciilor neutilizate, în momentul trecerii la regimul normal de taxare;
b) activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuție, aflate în proprietatea lor în momentul trecerii la regimul normal de taxă, cu condiția, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2)din Codul fiscal, să nu fi expirat.
În cazul activelor corporale fixe, se ajustează taxa aferentă valorii rămase neamortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxă.
(11) Ajustările efectuate conform alin. (10) se înscriu în primul decont de taxă depus după înregistrarea în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal a persoanei impozabile sau, după caz, într-un decont ulterior.


de asemenea aveti grija ca datele din registrul operatorilor intracomunitari sa fie actualizate intrucat s-a modificat tipul de inregistrare in scopuri tva, de la art. 153^1 la art. 153.
daca mai achizitionati marfa din ue veti comunica noul cod de tva primit in urma inregistrarii ca platitor de tva.

Alte discuții în legătură

Declaratii fiscale Marya STANCU Marya STANCU buna seara amdeschis o i.i .neplatitor de tva si vreau sa aflu ce declaratie trebuie depusa in cazul cind depasesc in vinzari suma de 10 ... (vezi toată discuția)
> tva vanzare extracomunitara element94 element94 Buna ziua. Daca o I.I neplatitoare de TVA vinde marfa din UE prin internet unei firme non-UE care este scutita TVA - se factureaza TVA ? (vezi toată discuția)
Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)